Svijet
0

Evropa osniva agencije za nadzor finansijskih firmi

FENA
Države članice Evropske unije i Evropska komisija su postigli dogovor o sprovođenju reformi finansijskog nadzora, što podrazumjeva osnivanje agencija koje će od sljedeće godine nadgledati rad banaka, osiguravajućih preduzeća i finansijskih tržišta.

Taj plan, koji još treba da odobre ministri finansija članica EU i Evropski parlament, osmišljen je nakon što su u julu stupile na snagu opsežne reforme Wall Streeta koje je odobrio američki predsjednik Barack Obama, prenio je BBC.

Zvaničnici se nadaju da će primjena tih planova u Evropi i SAD-u doprinjeti sprječavanju reprize finansijske krize, budući da se loš nadzor kompanija smatra jedan od krivaca za eskalaciju problema.

"Postigli smo ključni politički konsenzus za uspostavljanje evropskog okvira za finansijski nadzor", izjavio je sinoć, nakon postizanja dogovora, evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge Michel Barnier.

On je istakao da će nove agencije Evropi dati "kontrolni toranj i radarske ekrane potrebne za prepoznavanje rizika, oruđe za bolju kontrolu učesnika na finansijskom sektoru i sredstva za brzu, koordinisanu, pravovremenu akciju."

Dogovor također podrazumijeva osnivanje Evropskog borda za sistemski rizik. Ukoliko sporazum bude ratificiran, EU se nada da će nove agencije biti osnovane u januaru 2011.