Vremenske neprilike
0

Evropa okovana snijegom, Australiju pogodile poplave

FENA
Saobraćajna nesreća u Sjevernoj Irskoj (Foto: Reuters)
Dok je u evropskim gradovima promet paraliziran zbog snijega, stanovnici australijske zapadne obale sabiraju štetu nakon najgore poplave u posljednjih 50 godina, javljaju agencije.

Snijeg od subote ometa rad većine aerodroma u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Zbog snijega koji u ponedjeljak ponovno pada na području Pariza, zatvoren je aerodrom Orly, dok su piste u Roissyju, najveće francuskom aerodromu sjeverno od Pariza, otvorene i "100 posto operativne".

Zbog vala hladnoće koji je poremetio zračni promet u Europi, u ponedjeljak ujutro otkazano je oko 300 letova sa aerodroma u Frankfurtu.

"Piste su otvorene i snijeg trenutno ne pada", rekao je glasnogovornik najvećeg aerodroma u Njemačkoj, dodavši međutim kako se očekuje da će tokom dana pasti do 3 cm snijega.

Haos u vazdušnom prometu vlada i u Velikoj Britaniji gdje su temperature neuobičajeno niske. Aerodrom Heathrow otvoren je, ali za ograničen broj letova.

Bruxelleski aerodrom otvoren je, no letovi prema Londonu i Stockholmu su otkazani dok su ostali letovi, uglavnom prema Njemačkoj, odgođeni.

Osim zračnog, u Europi je poremećen i željeznički i cestovni promet pa se tako zbog snijega očekuju kašnjenja u željezničkom saobraćaju.

Na sjeveru Francuske, vlakovi Eurostara koji voze prema Londonu, Belgiji i Holandiji, voze smanjenom brzinom i kasne između 30 i 50 minuta.

Na cijelom pariškom području zabranjen je promet teretnih vozila, dok je autobusni saobraćaj u prekidu.

S obzirom na poremećen željeznički saobraćaj prema Londonu, Parizu i Bruxellesu, glasnogovornik Eurostara u Velikoj Britaniji pozvao je putnike da ne kreću na put, ako to nije krajnje nužno.

Snijeg ponovno pada i na području Sjeverne Irske i jugozapadne Engleske.

Željeznički saobraćaj poremećen je i u Njemačkoj i u Belgiji.

Na području Bruxellesa cestovni saobraćaj nije znatnije poremećen, no na području Liegea i okolice autobusni je saobraćaj potpuno prekinut, a prema vremenskim prognozama očekuju se nove snježne padavine.

S druge strane, australsku zapadnu obalu pogodila je najgora poplava u posljednjih 50 godina. U sjevernoj regiji Gascoyne poplavljene su kuće i plantaže.

Rijeka Gascoyne dosegla je visinu od 7,6 metara nakon što je tokom vikenda pala količina kiše koja inače padne u godinu dana.