Nakon ponovljenih izbora
7

Evo Morales se trijumfalno vratio u bolivijski grad iz kojeg je pobjegao

I. Č.
(Foto: EPA-EFE)
Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales trijumfalno se vratio u grad iz kojeg je pobjegao - Chimoré, gdje su ga dočekale desetine hiljada ljudi.

Morales se nakon "desničarskog puča" i godine provedene u egzilu vratio u regiju poznatu po uzgoju koke, poručivši: "Sad smo na vlasti!"

"Evo, Evo, Evo", skandirali su okupljeni ljudi koji su u grad Chimoré doputovali iz cijele Bolivije kako bi svjedočili trijumfalnom povratku svog lidera.

Prvi autohtoni predsjednik Bolivije dao je ostavku i napustio zemlju 11. novembra 2019. godine, pobjegavši meksičkim avionom s aerodroma u gradu Chimoré.

Morales se odlučio povući u trenutku kada više nije imao podršku sigurnosnih snaga nakon optužbi o izbornoj prevari i nemira sa smrtnim posljedicama.

Moralesova odluka o povratku u Boliviju uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon što je njegova stranka ponovo preuzela predsjedničko mjesto na ponovljenim izborima.

Morales je svojim činom razbjesnio političke protivnike i uznemirio neke unutar vlastite stranke, Pokreta za socijalizam (Mas).

Novi bolivijski predsjednik, ljevičar Luís Arce, distancirao se od svog prethodnika i nije učestvovao na skupu dočeka Moralesa u provinciji Chapare.