Sport bez smisla
96

Kompletna liga je namještena, a sada su stigli i dokazi: Bolivija zvanično prekinula prvenstvo

K. H.
Ilustracija
Ilustracija
Bolivijski nogometni savez (FBF) obustavio je dva najviša ranga tamošnjeg nogometa i to dolazi kao rezultat aktuelne istrage o namještanju utakmica.

Istražitelji na ovom slučaju tvrde da se cijeli sistem u ovoj ligi temelji na manipulaciji rezultatima, a predmet njihove istrage su bili čelnici klubova, igrači i veliki dio sudijske organizacije.

Sve je došlo kao posljedica curenja eksplicitnih sadržaja koji su rezultat prisluškivanja i intenzivnog procesa u kojem su se skupljale informacije, a odluka da se prekine takmičenje donesena je sa 14 glasova "za" i jednim protiv.

Tamošnji mediji pišu da je odluka stupila na snagu sedam dana nakon prvih optužbi disciplinske komisije, koja je objavila desetak inkriminirajućih audiosnimki, u kojima se govori o kompletnoj "kriminalnoj mreži" u koju su uključeni menadžeri više od polovine prvoligaških i drugoligaških klubova, igrači i sudije.

Na kraju svega, iz Nogometnog saveza Bolivije su poslali službeni zahtjev najvišem južnoameričkom nogometnom tijelu (CONMEBOL) da im dozvoli organizaciju novog prvenstva u suženom obliku, koje bi se trebalo održati na jesen i zimu.