Bolivija
0

Evo Morales nastavlja štrajk glađu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bolivijski predsjednik Evo Morales nastavio je, sada već četvorodnevni, štrajk glađu, sve dok opozicioni članovi nacionalnog Kongresa ne prihvate izborni zakon koji bi trebalo da pogoduje njegovim pristalicama na decembarskim općim izborima.

Ljevičarski predsjednik, koji kaže da je svojevremeno, kao sindikalni lider, već izdržao bez hrane punih 18 dana, prestao je da jede u prošli četvrtak, u znak protesta zbog namjere opozicije da blokira usvajanje izbornog zakona u Kongresu.

S druge strane, njegovi desničarski protivnici strahuju da bi pomenuti zakon omogućio Moralesu lakše uspostavljanje kontrole nad parlamentom, povećanjem broja mjesta za siromašne, domorodačke slojeve stanovništva, iz kojih i sam potiče.

  • Hristos je dao život za siromašne i mi smo tu da damo svoje živote za sirotinju, rekao je Morales, prvi indioski predsjednik Bolivije.

Bliski saveznik venecuelanskog šefa države Huga Chaveza proveo je posljednje četiri noći spavajući na dušeku postavljenom na pod predsjedničke palate, okružen ručno pisanim transparentima i pristalicama koje žvaću listove koke da bi odagnale osjećaj gladi, navodi Reuters.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez i sadašnji i bivši predsjednik Kube, Raul i Fidel Castro, izrazili su u nedjelju u Havani podršku bolivijskom predsjedniku u njegovom protestu.