Svijet
0

Eutanazija postaje sve prihvatljivija

SRNA
Eutanazija postaje sve prihvatljivija i povećava se broj zemalja koje je zakonski dozvoljavaju u jasno određenim slučajevima.

Predstavnički dom američke države Vermont odobrio je nacrt zakona koji dozvoljava eutanaziju smrtno oboljelih pacijenata.

Neke evropske države kao što su Holandija, Belgija i Škotska zvanično dozvoljavaju eutanaziju.

U Belgiji se čak prodaju specijalni kompleti za izvođenje ove procedure, koje može da kupi svaki ljekar koji ima odgovarajuću dozvolu.

Sudski i pravni sistem evropskih zemalja i SAD dovodi do toga da vrijednost života postaje sekundarna u odnosu na volju samog čovjeka - navode stručnjaci.

Polazi se od pretpostavke da čovjek koji pati od psihičkih tegoba - može sve što nije zabranjeno. Može da čini nešto u ime svog zdravlja i života, ako to ne nanosi štetu drugim osobama.

Ali, ako neka država nije svjetovna država u pravnom smislu, pitanje se sasvim drugačije postavlja.

Ako se uzmu u obzir države sa pravnim i sudskim sistemima, koje ne odgovaraju demokratskim principima i u kojima je nivo korpucije pretjeran, tu onda nema nikakvog smisla govoriti o eutanaziji.

Eutanazija ima i vrlo ugledne protivnike.

Stručnjak za paliativnu medicinu, ruski ljekar Jelisaveta Glinka kaže da se molbe za eutanaziju dobijaju krajnje rijetko, i, po pravilu, predstavljaju "jednostavano maskiranu molbu za pomoć".

U cjelini, mnoga etička pitanja mogla bi da budu zaobiđena kada bi čovjek sam davao sebi smrtonosni preparat i tako skidao veliki dio odgovornosti sa ljekara.

Ministar pravde Njemačke Brigitte Zypries smatra da "posljednji korak ka smrti pacijent treba da učini sam", prenosi Glas Rusije.