Pariz
0

Euroafrička konferencija o migracijama i razvoju

FENA
Evropski dužnosnici pozdravili su u utorak, na drugoj euroafričkoj ministarskoj konferenciji o migracijama i razvoju, Evropski pakt za imigraciju i azil usvojen 16. oktobra kao veliki uspjeh te pozvali da se regulira problem valova migranata u skladu s potrebama za radnom snagom u EU.

"Pakt je prvi jednoglasni uspjeh 27 zemalja EU", ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner na otvaranju konferencije.

Dodao je kako smatra da je izuzetno važno da se o tako osjetljivom pitanju postigao konsenzus.

Povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jacques Barrot pozdravio je Pakt kao "vrlo uravnotežen".

"Politika migracija ne može biti ni bez, ni protiv Afrike, već s Afrikom", rekao je francuski ministar za imigraciju Brice Hortefeux.

Međutim, ti europski argumenti izazivaju suzdržanost u Africi. Senegalski ministar unutarnjih poslova šeik Tidiane Sy odgovorio je da je Pakt posijao "sjeme sumnje" te je pozvao EU da ga bolje objasni.

Pakt je dočekan kao želja Evropljana da se zatvore. Treba uložiti napor da ga se objasni, rekao je.

Na toj jednodnevnoj konferenciji, dvije strane trebale bi postići napredak prema rješavanju pitanja valova migranata, pomoći za razvoj i borbe protiv ilegalne imigracije.

Pariška konferencija nastavak je procesa započetog u Rabatu u julu 2006. na prvoj euroafričkoj konferenciji.

Proces iz Rabata primjer je regionalne suradnje na polju migracija između zemalja iz kojih dolaze migranti, tranzitnih zemalja i destinacijskih zemalja, kaže Evropska komisija.