Zbog intervencije u Grčkoj
0

Euro se oporavio, akcije pojeftinile

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Euro se na globalnim deviznim berzama donekle oporavio nakon što je u četvrtak pao do najnižeg nivoa u deset mjeseci, dok su akcije na evropskom tržištu u petak pojeftinile, jer ulagače ne napušta zebnja zbog sve težih finansijskih teškoća u Grčkoj i još nekoliko članica zone eura.

Vodeći političari 16-člane eurozone postigli su u četvrtak uvečer dogovor da zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom pomognu Grčkoj, ali ni to nije otklonilo jaka strahovanja ulagača uslijed sve nestabilnijih financijskih prilika u Grčkoj i drugim "perifernim" članicama "eurolanda", prenosi agencija Reuters iz Londona .

Euro je tokom prijepodnevne trgovine na indikativnoj berzi u Londonu razmjenjivan po kursu od 1,3377 dolara, prema 1,3291 sinoć na kraju poslovanja u New Yorku.

Zajednička valuta zemalja zone eura je uslijed štetnih posljedica grčke dužničke krize oslabila prema dolaru od početka decembra minule godine oko 12 posto, kada je na londonskoj i drugim vodećim deviznim berzama razmjenjivana po kursu od približno 1,51 "amerikanaca".

Dolar je tokom trgovine u petak oslabio prema korpi šest drugih snažnih svjetskih valuta za 0,4 posto, nakon pada cijena nafte na njujorškoj berzi sirovina.

Većina analitičara čije mišljenje prenosi Reuters ocjenjuje da će odluka o pomoći Grčkoj imati pozitivan utjecaj na financijsku stabilnost zone eura jer će se, kako navode, smanjiti poslovni rizici u toj monetarnoj grupaciji.

Direktor tvrtke Seven Investment Management, Justin Urquhart-Stewart, ipak smatra da sinoćnja odluka o pomoći Atini prije liči na "ispunjavanje (financijskih) pukotina", a manje na suštinsko rješenje problema grčkih dugova.

Dokaz da bojazan Stewarta nije bez osnova neki nalaze i u činjenici da su dionice većine vodećih zapadnoevropskih banaka u petak opale, nakon primjetnog rasta u četvrtak.

Akcije poznatih zapadnoevropskih banaka smanjene su tokom prijepodnevne trgovine u petak u rasponu od 0,5 do 2,7 procenata, a svodni Paneuropski indeks dionica FTSEurofirst 300 opao je 0,3 procenta, na 1.080,12 poena. U četvrtak je taj indikator bio na 18-mjesečnom maksimumu.

U Evropi su blago opali vodeći regionalni indeksi akcija, uključujući njemački DAX, francuski CAC - 40 i britanski FTSE 100, ukazuje Reuters.

Na azijskim berzama akcija trend je u petak bio obrnut, jer su tamo vodeći indeksi bili mahom u porastu.

Najznačajniji japanski pokazatelj kretanja cijena dionica Nikkei ojačao je u petak ujutro, u završnoj trgovini oko 1,6 posto, na bezmalo 11.000 poena, što je najviše od oktobra 2008. godine.