Za siguran i ugodan put
0

EU uvodi veća prava za putnike u željezničkom saobraćaju

FENA
Evropski građani imat će veća prava prilikom putovanja vlakom u EU, saopštila je u četvrtak Evropska komisija.

Nova uredba, koja je u četvrtak stupila na snagu, štiti temeljna prava putnika i uvodi niz obveza za željezničke kompanije u pogledu njihove odgovornosti prema klijentima.

"Budući da milioni ljudi u Evropi svaki dan putuju vozom, očito je da se Evropa treba pobrinuti da putuju sigurno i ugodno. Ova nova prava promiču pouzdane i visokokvalitetne usluge u željezničkom putničkom prijevozu, rekao je evropski povjerenik za promet Antonio Tajani, istaknuvši da nakon zaštite prava putnika u zračnom i željezničkom saobraćaju EU planira zaštititi i putnike koji koriste brodski i autobusni prijevoz.

Nove odredbe zabranjuju diskriminaciju hendikepiranih osoba, jačaju prava putnika na naknadu u slučaju gubitka ili oštećenja prtljage (do 1.285 eura po komadu prtljage) te prava u slučaju smrti ili ozljede uvođenjem trenutačne novčane pomoći koja u slučaju smrti iznosi najmanje 21.000 eura po osobi.

Jačaju se također prava putnika na naknadu u slučaju kašnjenja vozova ili otkazivanja putovanja. Minimalna naknada iznosi 25 posto cijene karte za kašnjenja od jednog do dva sata te do 50 posto cijene karte za kašnjenja od dva ili više sati.

Države članice mogu zatražiti odgodu primjene novih odredbi na nacionalnom teritoriju od najviše 15 godina. Moguća su i trajna izuzeća za usluge u lokalnom željezničkom prijevozu, ali ne i prekograničnom.