Svijet
0

EU: Usvajanje policijske reforme u BiH veliki je korak naprijed

FENA
Slovensko predsjedništvo EU-a pozdravilo je u petak prihvaćanje reforme policije u BiH, te navelo da je time napravljen ključni korak za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju te zemlje s Europskom unijom.

"Prihvaćanje zakona o reformi policije u BiH parlamentu, odnosno dogovor o policijskoj reformi, ključni je korak koji treba omogućiti daljnji napredak na putu u europske integracije. Slovensko predsjedništvo EU-a očekuje da će u što kraćem vremenu doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH", navodi se u izjavi.

Uz to, slovensko predsjedništvo u izjavi poziva sve političke snage u BiH da taj uspjeh iskoriste za angažman na daljnjoj provedi prioritetnih zadaća s područja reformi.

Europska unija je postavila nekoliko uvjeta Bosni i Hercegovini za potpisivanja SSP-a, koji je parafiran još 29. studenoga 2006. godine, ali naročito inzistira na reformi policije. Uz to traži punu suradnju s Haškim sudom, reformu javnog radio-televizijskog sustava i reformu javnog ustava, međutim, prema diplomatskim izvorima, sada se neće na tome inzistirati.

Europska komisija također je u petak pozdravila izglasavanje zakona o reformi policije, "veliki korak naprijed" prema potpisivanju SSP-a.

"Jučerašnje usvajanje zakona o reformi policije predstavlja veliki korak naprijed prema potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Komisija izražava zadovoljstvo što su izabrani predstavnici Bosne i Hercegovini poslušali glas svojih građana, koji žele europske integracije i napredak", izjavila je glasnogovornica povjerenika za proširenje Krizstina Nagy.

Glasnogovornica je dodala kako Komisija očekuje da i Dom naroda, potvrdi te zakone. "Nadamo se da će se to dogoditi i u Domu naroda. Onda kada zakoni o reformi policije budu konačno usvojeni, Vijeće i Komisija će zajednički ocijeniti napredak BiH u ispunjavanju uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Glasnogovornica Nagy je odbila komentirati postoji li mogućnost da SSP bude potpisan 28. travnja u Luxembourgu. "Sada je prerano o tome govoriti", rekla je.

Proces reforme policije u BiH započeo je prije četiri godine a prvobitno predloženo objedinjavanje različitih policijskih struktura je propalo zbog protivljenja vlasti Republike Srpske koje su željele zadržati entitetsku policiju.

Zakoni usvojeni u četvrtak temelje se na starim prijedlozima o uspostavi sedam administrativnih tijela koja bi ubuduće koordinirala rad tek dvije od petnaest policijskih agencija koje sada djeluju u BiH.

Koordinacija rada uvodi se za Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te za Graničnu policiju (GP), dok bi ostale policijske strukture unutar dva entiteta nastavile samostalno djelovati.

Na inzistiranje SBiH i uz snažno lobiranje Ureda Visokog predstavnika (OHR) u zakone je ugrađen članak koji govori kako bi se koordinacija rada primijenila i na "funkcionalna" lokalna policijska područja kada ona budu uspostavljena na osnovi očekivanih ustavnih promjena u zemlji.

Ta bi primjena, stoji u ovim dopunama, uslijedila godinu dana nakon što bude usvojen novi ustav BiH.