Svijet
6

EU traži od Turske da poštuje slobodu medija

FENA
Evropska uniija u subotu je zatražila od Turske da poštuje medijske slobode nakon što je turska policija zaplijenila visokotiražne opozicijske novine Zaman, nekoliko dana prije nego što će dvije strane održati samit o migrantskoj krizi.

"EU je u više navrata naglasila da Turska, zemlja kandidat, treba da poštuje i promovira visoke demokratske standarde i prakse, uključujući slobodu medija", navodi diplomatska služba EU u saopćenju.

Čelnici dviju strana planiraju da se sastanu u ponedjeljak u Briselu, u nastojanju da deblokiraju i provedu novembarski sporazum na osnovu koga će Turska smanjiti priliv migranata u Evropu u zamjenu za obećanja o pomoći i da će biti ubrzani pregovori o njenom pristupu EU.

"Slobodni, raznoliki i nezavisni mediji predstavljaju jedan od temelja demokratskog društva, provodeći slobodan protok informacija i ideja, i osiguravajući transparentnost i vjerodostojnost", navodi EU u saopćenju.

Svaka zemlja, a posebno one koje pregovaraju o članstvu u EU, treba da garantira temeljna prava, uključujući slobodu izražavanja i pošten sudski proces, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - dodaje se u saopćenju, prenosi agencija AFP.

Novine Zaman u subotu su objavile "prkosno" izdanje, upozoravajući na "najmračnije dane" u historiji štampe nakon što su vlasti zauzele njhove prostorije u dramatičnoj policijskoj raciji u kasnim noćnim satima.

Zamanu, blisko povezanom s "ljutim" neprijateljem predsjednika Receepa Tayyipa Erdogana, imamom Fethullahom Gulenom, naređeno je zatvaranje na osnovu sudskog naloga i na zahtjev tužilaca u Istanbulu, javila je državna novinska agencija Anadolija.