Financial Times
0

EU traži od Grčke da pooštri mjere štednje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski komesar za monetarna pitanja Olli Rehn upozorio je grčke vlasti da je nastupio presudan trenutak u kojem moraju da pooštre mjere štednje, kako bi izašle na kraj sa budžetskim deficitom koji ugrožava države euro zone, prenosi danas londonski Financial Times.

Nijedna članica eurozone ne može da živi preko granica svojih mogućnosti: ili ćete kontrolisati svoj dug, ili će taj dug početi da kontroliše vas, prenosi list riječi evropskog komesara, koji je u privatnim razgovorima sa grčkim zvaničnicima u Atini izrazio nezadovoljstvo tempom kojim vlasti sprovode mjere štednje.

Sudeći po reakciji grčkog premijera Jorgosa Papandreua, nove mjere bi trebalo da budu objavljene svakog trenutka i uključit će povećanje poreza na dodatu vrijednost, posebne takse na cijene goriva i duhana, kao i daljnje kresanje zarada zaposlenih u javnim službama, prenosi BBC pisanje Financial Timesa.

List međutim dodaje da od sporosti grčkih vlasti evropske političare možda još više iritira mogućnost da im u pokušaju da oporave Grčku konce pomrse špekulanti na finansijskim tržištima.

Premijer Luksemburga Jean Claude Junker oštro je upozorio špekulante koji namjeravaju da zarade na grčkom dugu, najavljujući strožu regulativu.

"Imamo sprave za mučenje u podrumu i iznijet ćemo ih ako bude trebalo", prenosi Financial Times riječi Junkera, koji predsjedava sastancima ministara finansija euro zone.