Svijet
0

EU razmišlja o evakuisanju svojih građana iz Libije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija razmišlja o evakuaciji svojih građana iz Libije, a posebno iz grada Benghazija, uporišta opozicije koji se nalazi 1.000 kilometara istočno od Tripolija, zbog pogošavanja situacije, izjavio je u ponedjeljak španski ministar vanjskih poslova.

"Izuzetno smo zabrinuti i koordiniramo eventualnu evakuaciju građana EU-a iz Libije, posebno iz Benghazija", izjavio je Trinidad Jimenez za štampu, na margini skupa evropskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

U nasilju koje je pratilo demonstracije protiv vlasti Muamera Gadafija u Libiji bila su najmanje 233 mrtva otkako su počeli protesti, od kojih 60 samo u nedjelju u Benghaziju, navodi se u novom izvještaju nevladine organizacije Human Rights Watch.

U nedjelju je Austrija saopćila da šalje vojni avion na Maltu za eventualnu evakuaciju svojih državljana i Evropljana iz Libije i drugih arapskih zemalja koje posljednjih dana potresaju pobune.

Francuski ministar evropskih poslova Laurent Wauquiez (Loran Vokje) ocijenio je u ponedjeljak da "za sada, nema direktnih prijetnji" zbog kojih bi trebalo vratiti 750 Francuza koji žive u Libiji.

Evropski ministri vanjskih i evropskih poslova cijeli dan će provesti u Bruxellesu kako bi odredili odgovor na pobune koje potresaju Magreb i Bliski istok i kako bi govorili o pomoći demokratskoj tranziciji u tim zemljama.