Olli Rehn
0

EU računa na podršku njemačkih parlamentaraca

FENA
Ollie Rehn (Foto: Reuters)
Ollie Rehn (Foto: Reuters)
Evropski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak kako računa na podršku njemačkih socijaldemokrata, glavne opozicijske snage, kada poslanici ove sedmice budu odlučivali o deblokiranju pomoći Grčkoj.

"Bundestag ima sada ključnu ulogu" u provođenju plana pomoći zemalja iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda Grčkoj koja se nalazi u krajnje teškoj financijskoj situaciji, izjavio je finski povjerenik za štampu u sjedištu SPD-a.

Kada je došao u Berlin da rukovodstvu Socijaldemokratske stranke izloži "pitanje stabilnosti eura u odnosu s Grčkom", Rehn je izjavio da "računa na podršku ove veoma važne stranke u Bundestagu".

Poslije dolaska generalnog direktora MMF-a i predsjednika Centralne evropske banke, Rehn kompletira listu ličnosti koje su došle u Njemačku da se zauzmu za grčku stvar.

Berlin je oklijevao prije nego što je pristao da pomogne Grčkoj, mada je mišljenje njemačkog javnog mnijenja negativno u odnosu na ovu podršku.

Ministri financija iz eurozone su u nedjelju aktivirali plan pomoći od ukupno 110 milijardi eura na tri godine, kojim će Njemačka dodati 22,4 milijarde eura u obliku kredita.

Zakon koji će omogućiti da Njemačka izdvoji ovaj novac treba da bude usvojen u ponedjeljak na vijeću ministara, da bi o njemu zatim glasali Bundestag i Bundesrat do petka.

Konzervativci Angele Merkel i liberali imaju većinu u obje instance.