Svijet
0

EU planira uvođenje "Plave karte" za kvalificirane imigrante

FENA
Evropska komisija se priprema da objavi plan uvođenja Plave karte za imigrante sa znanjem i kvalifikacijama, zasnovanu na američkoj Zelenoj karti. Karta će omogućiti kvalificiranim ljudima i njihovim porodicama da žive i rade unutar EU.

EU tvrdi kako joj treba 20 miliona kvalifikovanih migranata tokom narednih 20 godina, te da je u velikom manjku stručnjaka među inžinjerima i u kompjuterskoj tehnologiji.

Dopisnici tvrde kako je drugi cilj prijedloga da se odvrate najveći stručnjaci od emigriranja u SAD u potrazi za poslom.

BBC-jev dopisnik iz Bruxellesa Mark Mardell tvrdi da je plan kontroverzan i kako je sasvim sigurno da će mu se neke zemlje usprotiviti.

Kritičari također strahuju kako će evropski pokušaj da uzme najbolje i ostavi slabije samo podstaći odliv mozgova iz siromašnijih zemalja.

Velika Britanija, Irska i Danska mogle bi glasati protiv prijedloga, ali će ostale članice EU vjerovatno prihvatiti.

Britanski ministri tvrde kako studiraju prijedlog, ali dopisnik BBC-ja tvrdi kako oni nisu prijateljski nastrojeni prema toj ideji.

Na osnovu prijedloga koji će biti objavljen u utorak popodne, Plava karta će omogućiti njenim vlasnicima i njihovim porodicama da žive, rade i putuju unutar EU.

Kako bi bili uzeti u obzir za dobijanje karte novi imigranti trebaju pokazati priznatu diplomu, imati najmanje tri godine profesionalnog iskustva i ponuditi posao koji ne obavljaju državljani zemalja EU.

"Kako bi sačuvala i poboljšala ekonomski rast u EU, od suštinskog je značaja za Evropu da postane magnet za visoko kvalifikovane ljude", navodi Evropska komisija u saopćenju.

"Kako bi to učinila, EU mora predstaviti jedinstveni front, umjesto da ističe različite politike prema imigrantima u svakoj od država članica", navodi se u saopćenju.

Za plan će biti potrebno odobrenje svih država članica EU kako bi stupio na snagu.