Olli Rehn
0

"EU ove sedmice mora odlučiti o pomoći Grčkoj"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija mora ove sedmice odlučiti da li će pomoći prezaduženoj Grčkoj ili će riskirati "ozbiljan udarac" euru, rekao je evropski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn.

"Tehnička spremnost već postoji. Sada nam treba politička odluka. To je važno i za Grčku kako bi znala što može očekivati", rekao je Rehn za finski dnevnik Helsingin Sanomat.

"Nalazimo se na raskršću. Grčka može nanijeti ozbiljan udarac euru ili od ove krize možemo nešto naučiti", rekao je.

Rehn je kazao da postoji više alternativa za pomoć Grčkoj te kako ne vidi probleme u tome da Grčkoj pomogne MMF. "EU je blizak s MMF-om. Mi smo partneri."

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i španjolski premijer Jose Luis Zapatero zatražili su da se prije samita EU-a u četvrtak i petak sazove samit čelnika 16 zemalja članica eurozone kako bi razgovarali o mogućnostima novčane pomoći Grčkoj.

Po diplomatskim izvorima, samit eurozone mogao bi se održati u četvrtak ujutro, dok je početak dvodnevnog samita EU-a predviđen za četvrtak popodne.

Grčka između 20. aprila i 23. maja mora refinansirati gotovo 16 milijardi eura i nada se da bi joj pomoć EU-a, koja ne bi trebala biti aktivirana, smanjila cijenu novog zaduživanja.

Grčki dug će ove godine dosegnuti 120 posto BDP-a, a budžetski deficit prošle je godine iznosio 12,9 posto BDP-a.