Švedsko predsjedništvo
0

EU osuđuje sudski proces u Teheranu

FENA
Švedsko predsjedništvo EU izrazilo je u subotu zabrinutost povodom suđenja u Teheranu jednom Irancu i Iranki, službenicima ambasada zemalja Unije, osumnjičenima za podsticanje nereda poslije predsjedničkih izbora u junu, na kojima je pobjedu odnio Mahmud Ahmadinejad.

U saopćenju švedskog predsjedništva se ističe da se akcije "protiv jedne zemlje EU, građana ili službenika ambasade, smatra akcijom protiv svih zemalja EU, i tako će biti i tretirano". EU će, kako se navodi u saopćenju, pomno pratiti suđenje i tražiti neodložno oslobađanje optuženih.

U Teheranu je u subotu počelo suđenje drugoj grupi sljedbenika umjerene politike koji se sumnjiče za podsticanje nereda poslije iranskih predsjedničkih izbora, a u toj grupi su se našli jedna Iranka, zaposlena u francuskoj ambasadi, i Iranac, službenik britanske ambasade.

Istovremeno, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband osudio je proces protiv Iranca Hoseina Rasama, zaposlenog u britanskoj ambasadi u Teheranu, ističući da su optužbe neosnovane i da cijeli proces diskredituje Iran. Miliband je istakao da je dobio podršku od Francuske, kao i Švedske, predsjedavajuće EU, prenosi Reuters.

  • Potvrdili smo našu solidarnost u svjetlu najnovijih provokacija Irana, kazao je Miliband, dodajući da je "duboko zabrinut zbog neosnovanih optužbi koje su iznijete protiv Rasama u Teheranu".

Među optuženima je i Francuskinja Klotild Rajs, koja je bila asistent na iranskom univerzitetu, a njen otac je izrazio nadu da će se rješenje za njegovu kćerku iznaći u narednim sedmicama. Remi Rajs izjavio je pariskoj TV stanici da je prošle nedelje bio u kontaktu s kćerkom i da je ona dobrog zdravlja i da se dobro drži.

Klotild Rajs je optužena da je "učešćem u nemirima, sakupljanjem vijesti i informacija i slanjem fotografija u inostranstvo, djelovala protiv nacionalne sigurnosti", javila je iranska novinska agencija IRNA.

Agenicija IRNA navodi da je Rasam, optužen za špijunažu, priznao da je Washington prenosio informacije o nemirima, da se izvinio iranskoj naciji i tražio od suda oproštaj. I Rajsova je navodno priznala svoje greške i tražila pomilovanje.

Prema iranskom islamskom zakonu, za špijunažu i djelovanje protiv nacionalne sigurnosti kažnjava se smrtnom kaznom.

Poslije izbora 12. juna, Iran je zapao u najveću međunarodnu krizu od Islamske revolucije 1979., što je otkrilo i sve dublje podjele u vladajućoj eliti.

Suđenje prvoj grupi od stotinjak pripadnika umjerene struje počelo je prošle subote pod optužbom da su djelovali protiv nacionalne sigurnosti, što je, prema islamskom zakonu, kažnjivo smrću.

Poraženi predsjednički kandidati Mir Hossein Musavi i Mehdi Karubi, tvrde da je glasanje na izborima bilo lažirano u korist predsjednika Mahmuda Ahmadinejada koji je u srijedu položio zakletvu.