Svijet
4

EU osudila Izrael zbog uništavanja 22 palestinska naselja

FENA
Misije Evropske unije u Jerusalemu i Ramali izrazile su u petak "ozbiljnu zabrinutost" što je izraelska vojska 23. i 24. aprila uništila 22 palestinska naselja na Zapadnoj obali i u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Uništavanje ovih naselja na osam različitih mjesta prisililo je 28 osoba, među kojim 18-ero djece, da napuste ova mjesta. Ugroženo je 120 osoba, među kojim 57-ero djece, precizira se u saopćenju EU-a.

Neke od ovih humanitarnih infrastruktura u kojim je smješteno beduinsko stanovništvo financirale su države članice EU-a.

Od 2008. godine, više od 2.400 palestinskih kuća i naselja uništeno je u zoni C (zona Zapadne obale pod punom kontrolom Izraela) i u istočnom Jerusalemu, zbog čega je iseljeno više od 4.400 ljudi", istakle su misije EU-a.

Saopćenje podsjeća da je Evropska unija pozvala 14. maja 2012. godine Izrael da poštuje obaveze koje se odnose na život palestinskog stanovništva u zoni C i "prestane s prisilnim premještanjem stanovništva i uništavanjem palestinskih kuća i stambenih infrastruktura".