Nakon napada na vlade i banake
0

EU: Oštrije sankcije protiv cyber kriminala

FENA
Članice Evropske unije dogovorile su se da pooštre sankcije protiv hakera koji se bave visokotehnološkim kriminalom, nakon što su posljednjih sedmica registrirani napadi na web lokacije francuske vlade, institucija Evropske unije i američke bankarske grupacije Citigroup.

Prema novim propisima, koje treba da odobri i Evropski parlament, hakerima je zaprijećena kazna zatvora od najmanje pet godina budu li proglašeni krivima zbog nanošenja ozbiljne štete IT sustavima, prenosi Reuters.

Strože kazne su predviđene i za izvršitelje napada preko mreže zaraženih računala, programiranih da šalju spamove, čiji je cilj krađa identifikacijskih podataka. Nezakonito presretanje podataka postat će kriminalni prekršaj u 27-članoj EU.

Članice Unije su također odlučile da unaprijede sudsku i policijsku suradnju tako što će formirati jednu agenciju za cyber kriminal koja bi mogla biti pridružena Europolu, policijskoj agenciji EU-a.

Zemlje diljem svijeta ubrzano donose strategije za sprečavanje zloupotreba interneta jer sve više raste zabrinutost zbog napada hakera i elektroničkih ratova između zemalja.

U februaru je stranica francuske vlade bila napadnut pred sastanak ministara financija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i gospodarstava u naglom usponu (G-20) u Parizu, dok su institucije EU-a bile meta pred samit lidera toga bloka u martu.

Ove sedmice su hakeri provalili u računalni sustav Citigroupa, dobivši pristup podacima o oko 200.000 vlasnika kreditnih kartica, a ranije su sličnim napadima bile izložene i tvrtke poput Googlea, Sonija, Nintenda, ali i Lockheed Martina, koji proizvodi visokosofisticirane sustave za američku vojsku.