Portugalski ministar
0

"EU ne može da nametne pomoć"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Portugalski ministar finansija Fernando Teisseira dos Santos izjavio je da Evropska unija (EU) ne može da nametne pomoć njegovoj zemlji, iako su sve češće spekulacije da će Portugal na kraju morati da je zatraži.

Dos Santos je u intervjuu listu Jornal de Noticias izjavio da "ima onih koji misle da je najbolji način za održanje stabilnosti eura da se pomoć nameće i gura zemljama koje su u ovom trenutku više pod reflektorima od drugih", prenosi u petak Bloomberg.

Portugalske obveznice u petak su oslabile dok se vlada u Lisabonu trudi da uvjeri investitore da može da izbjegne sudbinu Irske i Grčke, koje su ove godine zatražile finansijsku pomoć Evropske unije.

Njemački list Financial Times Deutschland objavio je u petak da većina vlada eurozone i Evropska centralna banka (ECB) vrše pritisak na Portugal da prihvati pomoć, kako bi se na taj način spriječilo širenje krize na Španiju. Zvaničnik iz ureda premijera Josea Socratesa izjavio je, međutim, da vlada nije pod pritiskom, a njemačko ministarstvo finansija i ECB su odbili da komentarišu.

Kamata na portugalske desetogodišnje obveznice porasla je u petak za deset baznih poena na 7,10 posto, čime je razlika prema ekvivalentnim njemačkim obveznicama, koje se smatraju referentnom tačkom, porasla na 444 bazna poena, dok je razlika španskih obveznica porasla na rekordnih 258 baznih poena.

Dos Santos je istakao da Portugalu nije potrebna finansijska pomoć jer njegova zemlja nije u tako ozbiljnoj situaciji kao Irska, koja je pomoć zatražila 21. novembra.

Mnogi analitičari smatraju da će Portugal biti sljedeća država koja će zatražiti pomoć iz 750 milijardi dolara vrijednog fonda EU za finansijsku pomoć članicama, a također su prisutna strahovanja da će istim putem morati da krene i Španija.