Španija
0

ETA planirala otrovati sudije Garzona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jurdan Martitetgi Lisaso, uhapšeni šef baskijske separatističke organizacije (ETA), planirao je španskog sudiju Baltasara Garzona otrovati bocom konjaka, piše u utorak dnevnik El Pais.

Pozivajući se na izvore iz odjela za borbu protiv terorizma, list prenosi da su pojedinosti zločinačkog plana pronađene u dokumentima koje je policija zaplijenila kada je u aprilu uhapsila Lisasa u Francuskoj.

Po dokumentima, ETA je planirala atentate i na druge suce, a ne samo na istražnog suca Garzona, koji je vjerojatno najpoznatiji u domovini, a zacijelo i izvan nje jer je vodio istrage protiv islamskih terorista i bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta.

ETA je planirala Garzonu poslati bocu izvrsna konjaka u koji bi ulila otrov, a dar bi upotpunila prekrasnom kristalnom čašom u stilu trovača Borgie, piše El Pais.

Martitegi (29) dar je planirao poslati dikretno na sud, a osiguranje bi prevario strateškim trikovima poput oznake "lomljivo", porukom da je paket od studenta prava koji se divi sudiji Garzonu i slično.

Ako bi atentat uspio, ETA bi njime odaslala poruku da je uprkos maksimalnim mjerama osiguranja, u stanju udariti kamo god želi, pa i u samo srce pravosuđa.

Garzon je od 90-ih godina na meti ETA-e koja je ubila nekoliko sudija te više od 800 osoba u više od četiri decenije oružane borbe za neovisnu baskijsku državu na sjeveru Španije i dijelu Francuske.

Godine 2006. počela je mirovne pregovore s premijerom, socijalistom Joseom Rodrigezom Zapaterom koji ih je prekinuo kada je ETA prekršila primirje. Otada su španska i francuska policija izvele niz uspješnih operacija protiv ETA-e.