Vanjsko-politički odbor
133

Escobar i Chollet neuvjerljivo branili politiku SAD-a u BiH pred američkim senatorima

S. M.
Gabriel Escobar
Gabriel Escobar
Pred Vanjsko-političkim odborom Senata Sjedinjenih Američkih Država jučer su saslušani Derek Chollet specijalni savjetnik State Departmenta i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Odgovarajući na pitanja članova Odbora iznosili su neprecizne pa i netačne tvrdnje o suštinskom značaju odluka koje je donio Christian Schmidt.

S ciljem da opravdaju odluku Schmidta od 2.oktobra prošle godine, koju je nesumnjivo u najvećoj mjeri oblikovala američka politika, a kojom je izmijenjen Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH Chollet i Escobar su izbjegavali precizno odgovoriti o karakteru i posjedicama odluke.

Za razliku od predsjedavajućeg Odbora Boba Menedeza koji je kazao da je izborna reforma koju je proveo OHR doprinijela etničkim podjelama, Escobar i Chollet su tvrdili sasvim suprotno, bez i jednog valjanog argumenta.

Uprkos tome što je u praksi potvrđeno da su etnonacionalne stranke ojačane Schmidtovom odlukom od oktobra 2022. godine, samim tim što je visoki predstavnik donio privremenu odluku da bi na 24 sata suspendovao Ustav FBiH s ciljem izbacivanja SDA.

"Visoki predstavnik je iskoristio svoja bonska ovlaštenja da osigura održavanje izbora prošlog oktobra i da se prekine četverogodišnji ćorsokak za formiranje vlade Federacije. Sjedinjene Države su snažno podržavale ove teške, ali neophodne odluke. Sada možemo sa novim državnim i entitetskim vladama pomoći bosanskohercegovačkim liderima da provedu davno zakašnjele reforme i unaprijediti euroatlantske težnje svojih građana", kazao je Esobar tokom uvodnog izlaganja.

Dok je član Odbora Jim Risch zaključio da neuspjeh FBiH da formira Vladu "bez još jedne intervencije visokog predstavnika EU ne sluti na dobro" Chollet je zaključio kako smatra pozitivnom odluku kojom je omogućeno formiranje Vlade FBiH.

"Da, Ured visokog predstavnika (OHR) ima posebne ovlasti i to je pozitivna stvar. Mislim da je to udar na etnonacionalizam. Sada je potrebna funkcionalna vlada koja će raditi za svoje građane", kazao je Chollet.

Najinteresantnija situacija desila se kada je senator Ben Cardin pitao Cholleta kako su izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH doživljenje kod Hrvata i Bošnjaka, odnosno da li su Bošnjaci bili uznemireni odlukom. Umjesto Cholleta, koji je govorio o privremenoj odluci, a ne oktobarskoj, na ponovljeno pitanje odgovorio je Escobar.

"Nisu svi Bošnjaci bili protiv, jedna etnonacionalna partija je bila snažno protiv, ali to je otvorilo vrata novim licima u federalnoj vladi. Također se odnosila na disbalans u strukturama u Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo odluku, jer otvara vrata funkcionalnijoj Federaciji BiH i pravi balans prema RS-u koja je dugo dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da se suprotstavi", kazao je Escobar.

Specijalni zastupnik za Zapadni Balkan nije se potrudio da objasni članovima Odbora kako je Federacija postala funkcionalnija ako vlast nije mogla biti formirana bez nove odluke OHR-a. Nije se potrudio ni da objasni kako je jačanje etničkih klubova u Domu naroda FBiH ojačalo zemlju s obzirom da ona ni kad su oni bili slabiji nije mogla normalno funkcionisati bez intervencije međunarodne zajednice.

Dodatno ni jedan od njih se nije potrudio da objasni da je Schmidt prvobitno planirao uvesti etnički cenzus po kantonima prilikom raspodjele delegata u svakom od njih. Tek pod pritiskom javnosti, odluka koja je trebala biti donesena 19. jula je odbačena.

Banalizirajući problem, nezadovoljstvo dobrog dijela javnosti i formalno svih stranaka prvobitnom odlukom OHR-a, na koju se pitanje i odnosilo, Escobar je ograničio samo na nezadovoljstvo SDA, nastojeći pred senatorima braniti politiku koju su u najvećoj mjeri oblikovali Chollet i on lično.

Još jednom su američke diplomate koje provode politiku svoje zemlje u BiH odluku Schmidta branili prijetnjom koja dolazi od Milorada Dodika, iako se ne nazire da je savez HDZ-a i SNSD bilo čime ugrožen.

Interesatno je da je kritika OHR-u upućena od američkih senatora koje se ne može okarakterisati proruskim igračima.