Prekinut program državne televizije
0

Eritrejski vojnici opkolili zradu ministarstva informiranja

FENA
Grupa eritrejskih vojnika opkolila je u ponedjeljak ministarstvo informiranja i prinudila je državne medije da objave poziv za oslobađanjem svih političkih zatvorenika, saopćio je visoki obavještajni zvaničnik. Nije bilo nikakvih trenutnih pokazatelja da li je to bio pokušaj svrgavanja vlade Eritreje, koju predvodi Isaias Afewerki (66),gotovo dvije decenije nakon što se otcijepila od svog većeg susjeda Etiopije.

Odmetnuti vojnici prisilili su direktora državne televizije da pročita objavu, saopćio je eritrjski obavještajni zvaničnik.

"Vojnici su ga prinudili da govori na državnoj TV, da poruči da eritrejska vlada treba osloboditi sve političke zatvorenike", izjavio je izvor za Reuters tražeći da ostane anoniman.

Nije bilo nikakvih trenutnih zvaničnih komentara.

Ujedinjene nacije prošle su godine procijenile da se između 5.000 i 10.000 zatvorenika drži u toj tajnovitoj zemlji Roga Afrike, koju grupe za ljudska prava optužuju da provodi mučenja i kolektivna pogubljenja.

Desetine vojnika s dva tenka okružile su zgradu ministarstva u Asmari, saopćili su regionalni diplomatski izvori. Oni su izjavili da su državna televizija i radio prekinuli emitovanje programa.

Ta crvenomorska država i proizvođač zlata, koja je proglasila nezavisnost od Etiopije nakon dugačkog rata, jedna je od najtanovitijih zemalja na kontinentu i ograničava pristup stranim novinarma.

Eritrejski opozicijski aktivisti u egzilu u susjednoj Etiopiji saopćili su da postoji rastuće nezadovoljstvo među eritrejskom vojskom, posebno zbog ekonomskih nedaća.

"Ekonomska situacija se pogoršala i zategnula je odnose između vlade i vojnika u proteklih nekoliko sedmica i mjeseci", izjavio je jedan aktivist za Reuters.

Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je embargo Eritreji u 2009. godini zbog zabrinutosti da njena vlada finansira i naoružava pobunjenike Al Šababa u susjednoj Somaliji - što vlada u Asmari odlučno negira.

Kompanije koje rade na iskopavanju zlata ili drugim projektima u Eritreji uključuju Sunridge Gold Corp, Nevsun Resources Ltd i Chalice Gold.