Vodi se tijesna bitka
48

Erdoganova AK partija i dalje zaostaje u Istanbulu, Imamoglu vodi ispred Yildirima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan i koalicija predvođena njegovom AK partijom zadobili su snažan udarac izgubivši političku kontrolu nad glavnim gradom Turske Ankarom, a čini se da će u tijesnoj utrci izgubiti primat i u Istanbulu.

Naime, nakon 99,8 posto prebrojanih glasova Binali Yildirim iz AK partije gubi od protukandidata Ekrema Imamoglua iz lijevo orijentirane Republikanske narodne stranke sa samo 0,3 posto razlike.

Interesantno je da je Yildirimu trenutno povjereno 48,5 posto glasova birača iz Istanbula, dok Imamoglu ima 48,8 posto. Tačnije, kandidat AK partije trenutno je osvojio 4.142.134 glasova, dok kemalista Imamoglu ima 4.164.613 glasova.

S obzirom na to da trenutna razlika između ova dva kandidata iznosi nešto više od 20.000 glasova, još uvijek se sa sigurnošću ne može reći ko će pobijediti u epskoj političkoj bici za Istanbul. Međutim, pošto se razlika između kandidata iz minute u minutu lagano povećava, smatra se kako će Imamoglu ipak sačuvati vodeću poziciju do kraja.

Iako je stranka čiji je lider trenutni predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan pobjednik izbora i dobitnik povjerenja građana u većini lokalnih zajednica, može se kazati kako je AK partija drastično izgubila povjerenje stanovništva Ankare i Istanbula te još nekoliko manjih gradova.

Podsjećamo da je na lokalnim izborima održanim u nedjelju u Turskoj više od 57 miliona ljudi imalo pravo da bira gradonačelnike, načelnike i vijećnike lokalnih skupština. S obzirom na to da su skoro sve glasačke kutije već otvorene, preliminarni rezultati izbora trebali bi biti poznati uskoro.