Održali sastanak
47

Erdogan ugostio Ramu, pohvalio Albaniju zbog podrške palestinskom narodu

A. Ku.
Recep Tayyip Erdogan i Edi Rama (Foto: Facebook)
Recep Tayyip Erdogan i Edi Rama (Foto: Facebook)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pohvalio je ulogu Turske i Albanije u očuvanju regionalne stabilnosti i mira te je pozdravio potez Tirane koja je stala na stranu palestinskog naroda.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom, Erdogan je rekao da dva saveznika doprinose očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

On je također pozdravio stav Albanije tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a u decembru, koja je pozvala na humanitarni prekid vatre u Gazi.

On je rekao da je Tirana na pravoj strani historije te je istakao da je solidarnost Albanije sa palestinskim narodom od vitalnog značaja.

Erdogan je rekao da je Turska podigla obim trgovine sa Albanijom na nivo od milijardu dolara, a sada nastoje da ga udvostruče na dvije milijarde dolara.

Lideri Turske i Albanije su potpisali šest bilateralnih sporazuma nakon prvog sastanka Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou.

Sporazumi su uključivali saradnju u oblastima medija i komunikacija, zaštite šumarstva, vojnog okvira, životne sredine i urbanizma.