Svijet
1

Erdogan: Teroristi ne mogu biti muslimani, hvala Zuckerbergu na podršci

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu, komentarišući terorističke akcije i nedavnu izjavu Donalda Trumpa o tome kako bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD.

"Islam je religija mira, a oni koji ubijaju nevine ljude u ime islama zloupotrebljavaju vjeru. Terorističke organizacije kao što su IDIL ili Boko Haram su pijuni i u službi su protiv islamskog svijeta. Musliman ne može biti terorista. Želio bih da kažem kako cijenim postupak Marka Zuckerberga, koji je ukazao na jasnu razliku između muslimana i terorista", istakao je između ostalog Erdogan.

Podsjećamo, republikanski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Trump izjavio je kako bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD. Uslijedile su brojne osude njegove izjave, a jedan od njih je i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, koji je izrazio podršku svim muslimanima.

"Želim da dam svoj glas podrške muslimanima u našoj zajednici i širom svijeta. Nakon napada u Parizu i mržnje u ovoj sedmici, mogu samo da zamislim strah koji muslimani osjećaju zbog toga da će biti prognani zbog nečega što su drugi uradili", napisao je Zuckerberg te dodao:

"Kao Jevreja, moji roditelji su me učili da moram da se suprotstavim napadu u svim zajednicama. Iako napad danas nije protiv tebe, u vrijeme napada na slobodu, sve će nas to zaboljeti."

U nastavku svog obraćanja muslimanima, Zuckerberg je poručio da su svi muslimani dobrodošli i da će se svi zajedno boriti za njihova prava.