Nakon sastanka s Abbasom
15

Erdogan poručio Izraelu: Urazumite se

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je nakon večerašnjeg susreta sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, da je odluka UN-a kojom je Palestini izglasan status zemlje nečlanice posmatrača ujedno i opomena za Izrael, javio je reporter agencije Anadolija.

On je dodao da je ova odluka, ujedno i opemena Izraelu da u narednom periodu donosi razumne odluke.

"Ovo je opomena Izraelu. Urazumite se. Vaše ne prihvatanje odluke UN-a ne mjenja ništa. Sve naredne međunarodne procjene nakon ove odluke UN-a bit će drugačije, jer će sve sankcije i opstrukcije biti vrijednovane prema novom statusu Palestine"

Kao što smo to radili i do sada, mi ćemo i dalje kao narod i kao vlada biti uz našu palestinsku braću" rekao je Erdogan.

"Uvjeti više nisu kao prije. Uvjeti su se uveliko promjenili. U regiji su u toku historijske promjene. Izraelska vlada ako želi mir, prije svega mora uzeti u obzir ove promjene".

Erdogan je naglasivši da je tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o izraelskim objektima za nuklearno oružje zabilježeno 176 glasova za, te naglasio da je to historijska odluka.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan sastao se večeras u Ankari sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata u Uredu premijera u Ankari, javio je reporter agencije Anadolija.

Erdogan i Abbas su nakon sastanka zajedno napustili Ured premijera u Ankari, te se uputili u hotel Swiss gdje će prisustvovati zajedničkoj večeri koja je priređena u povodu izglasavanja statusa zemlje nečlanice posmatrača za Palestinu u UN-u.

Abbas se u okviru posjete Turskoj sastao i sa predsjednikom Abdullahom Gulom, ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, te je održao govor u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM).