Svijet
837

Erdogan najavio mogućnost uvođenja smrtne kazne, pozvao Obamu da izruči Gulena

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas u Istanbulu u obraćanju pristalicma koje su tražile povratak smrtne kazne, da će slični zahtjevi biti tema diskusije u parlamentu.

Dok je držao govor masa je tražila smrtnu kaznu za sve one koji su učestvovali u sinoćnjem neuspjelom državnom udaru.

Erdogan je naglasio da je pokušaj vojnog udara izvršila manjina u armiji.

"Vojska je naša, a ne samo 'paralelna struktura'. Ja sam vrhovni komandant", naglasio je on, sugerišući na mrežu vjerskog lidera Fethulaha Gulena.

Erdogan je Gulena optužio da je odgovoran za vojni udar.

"Sa ovog mjesta obraćam se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Obraćam se poštovanom predsjedniku SAD-a. Rekao sam vam ranije da tu osobu (Fethullah Gulen), koja je smještana u Pennsylvaniji deportujete ili predate nama, no, niste me slušali. Danas, nakon ovog pokušaja državnog udara, ponovo vam poručujem, izružite Turskoj osobu iz Pennsylvanije", rekao je Erdogan.

U svom obraćanju izrazio je i saučešće porodicama poginulih pripadnika snaga sigurnosti i civila tokom pokušaja izvođenja državnog udara, te kazao:

"Sva ova dešavanja nisu djelo naših Oružanih snaga, nego djelo jedne manje grupe unutar vojske. Oni su u našim Oružanim snagama bili jedan tumor. Sada će taj tumor biti odstranjen. Ako Bog da, naše oružane snage će ponovo doći na mjesto koje zaslužuju", rekao je Erdogan