Svijet
0

Erdogan: Evropska unija nije pravedna prema Turskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija ne postupa "pravedno prema Turskoj" u vezi s njenom pristupnom kandidaturom, ocijenio je u četvrtak turski premijer Recep Tayyip Erdogan u razgovoru za njemački dnevni list Bild.

"S Turskom se postupa na nepravedan način. Otkada sam ja premijer, EU je primila dvanaest zemalja, među kojima čak i grčki dio Kipra. Otkad su na vlasti kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, nisam čak nijedanput pozvan na evropski samit“, požalio se Erdogan.

U srijedu je Erdogan rekao za najčitanije novine u Njemačkoj da bi "njemački političari trebali uraditi puno više za ulazak Turske u Evropsku uniju, što bi ubrzalo intergraciju".

Od tri miliona Turaka i osoba turskog porijekla koje žive u Njemačkoj, 700.000 imaju njemačko državljanstvo.

Na pitanje o grčkoj krizi koje potresa Evropu i posebno eurozonu, bio je vrlo oprezan.

"Posmatramo sa žaljenjem nevolje koje podnosi Grčka", rekao je on, uvjeravajući da su uzastopni premijeri Costas Simitis, Costas Caramanlis i Georges Papandreu njegovi "prijatelji".

"Nemamo namjeru da se miješamo u spašavanje Grčke" i "nećemo uraditi ništa što će ugroziti tursku stabilnost".

"Otkad sam ja premijer, javni dug se smanjio sa 73 posto GDP-a na 45 posto. Nećemo odstupiti od naše budžetske discipline", podsjeća turski zvaničnik, čija zemlja ima stopu rasta između tri i devet posto.