Svijet
7

Erdogan demonstrante nazvao gubitnicima koji uništavaju javno dobro

Anadolija
Mi nećemo raditi isto što radi nekolicina gubitnika, jer oni pale i uništavaju i to je definicija njih kao gubitnika, poručio je tokom boravka u turskom gradu Adani premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

"Oni pale i uništavaju državnu imovinu. Pale i uništavaju radnje i vozila običnog stanovništva. Oni bi pali toliko nisko da opsuju i premijeru ove države. Ako imate povjerenja u svoju vjeru, onda se nemojte plašiti slobode vjere. Ako vjerujete u svoje ideje, onda se nemojte plašiti slobode govora. Ako ste ekolog i želite nešto reći, u ovoj zemlji postoji premijer koji je takođe ekolog. Njemu možete doći i reći. Ali ova dešavanja nemaju nikakve veze sa ekologijom", istakao je Erdogan, poručivši da se nekome ko je zasadio više od 2,8 milijardi stabala u zemlji ne mogu davati lekcije iz ekologije.

Premijer Erdogan obratio se narodu koji ga je dočekao na aerodromu Sakirpasa u Adani, zahvalivši im se što su uz AK partiju, te što jačaju njenu snagu. Erdogan je okupljenima poručio da su on i njegova stranka na usluzi narodu, te da su tu uslugu uvijek pružali za svih 76 miliona stanovnika Turske.

"Nikad nismo bili 50-postotna stranka. Uvijek smo bili stranka za 76 miliona stanovnika. Rekli smo da ono što ima na zapadu, biće i na istoku, što je na sjeveru, biće i na jugu. Koju god ste nam trasu zacrtali do danas, tim putem smo išli, i tim putem ćemo i nastaviti", poručio je Erdogan.

Premijer Turske je istakao da 95 posto onih koji sada protestuju zbog Gezi parka nikada nisu ni otišli u taj park. On je dodao da je on odrastao uz taj park, te da vlada planira napraviti ljepšu i bolju ekološku sredinu na tom mjestu.

"Mi ćemo biti jedno i zajedno, bit ćemo veliki i živi. Ali imam jednu molbu za vas. Ima još sedam mjeseci do izbora. Demokratiju pokažimo na izborima i u glasačkim kutijama. Najbolju lekciju onima koji u svijet plasiraju pogrešne i lažne vijesti održaćete vi, glasanjem na izborima. Postoje oni koji ne mogu prihvatiti rast i razvoj Turske, i ako biste njih pitali, oni ne žele ni jednog jedinog investitora u Turskoj. Nemojte dozvoliti da se posije sjeme razdora u Turskoj. Želim od vas da idete od vrata do vrata. Želim da mladi ljudi ulože posebne napore. Uz Allahovu pomoć, mart 2014. godine promijeniće mnoge stvari", rekao je Erdogan.