Svijet
0

Engleska uvodi testiranje na ebolu svih putnika na aerodromima?

Klix.ba
Velika Britanija vrši pritisak na svojem ministre da narede aerodromima testiranje na ebolu svih putnika koji stižu u ovu zemlju.

Vladi je upućen apel da slijedi primjer Bijele kuće koja je objavila planove o dodatnim provjerama na aerodromima nakon što su službenici potvrdili smrt prvog pacijenta kojem je dijagnosticiran smrtonosni virus u SAD-u.

Sekretar Ministarstva zdravstva Velike Briatnije Jeremy Hunt kazao je kako realna opasnost od dolaska virusa u ovu zemlju postoji jer je 750 vojnika poslano u zapadnu Afriku kako bi pomogli u suzbijanju ebole.

Ministar Komiteta za unutrašnje poslove Keith Vaz pozvao je aerodrome, luke i željezničke stanice, te imigracione službenike da prođu obuku kako bi prepoznali simptome ove bolesti.

"Imigracioni službenici nisu obučeni zdravstveni radnici. Potrebna je veća podrška kako bi ih se obučilo i opremilo da bi mogli raditi na prevencija širenja ebole u Velikoj Britaniji", rekao je.

Hunt je kazao kako je nije moguće izdvojiti osobu koja je zaražena ebolom na ulasku u Veliku Britaniju.

"Sad je potpuno realna mogućnost da neko sa ebolom dođe u Britaniju nekom od ruta, no imamo vrlo dobre planove. Državni zdravstveni sistem pokazao je rekordnu brzinu u rješavanju slučajeva ebole, a naši ambulantni servisi su opremljeni zaštitnim odijelima. Ali najznačajnija stvar koju možemo uraditi da zaštitimo ljude Britanije je da se pobrinemo da virus ostane u zapadnoj Africi, odnosno da se ne širi", dodao je Hunt.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je širenje bolesti u Evrope "neizbježno".

Velika Britanija uključila se u borbu sa ebolom u Africi. Medicinski brod RFA Argus putuje u Sierra Leone sa tri helikoptera, avionskom posadom i inžinjerima koji će prevoziti ljekare i medicinsko osoblje.

Od širenja virusa strahuje i Španija koja je potvrdila prvi slučaj ebole. Medicinska sestra Theresa Romero nalazi se u karantini u Madridu nakon što je liječila svećenika Manuela Garciu Vieja koji je došao kući iz Sierra Leonea na liječenje i preminuo.