Svijet
0

ElBaradei stigao u Egipat da se priključi protestima

FENA
Mohamed ElBaradei (Foto: AP)
Mohamed ElBaradei (Foto: AP)
Dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed ElBaradei stigao je u četvrtak u Egipat, gdje će se u petak priključiti protestima protiv režima Hosnija Mubaraka, javila je agencija Reuters.

"Učestvovat ću. Volio bih da nismo morali izaći na ulice kako bismo pritisnuli režim da djeluje", rekao je ElBaradei tokom leta iz Beča, gdje živi, ka Egiptu.

Egipćanin Baradei, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u ranijoj izjavi britanskoj agenciji kazao je da je vrijeme da se Mubarak povuče.

"Služio je zemlji 30 godina i vrijeme mu je da se povuče", rekao je Baradei, koji je Nobelovu nagradu za mir dobio 2005. godine za rad na čelu IAEA-e, koja djeluje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Policajci u Suezu ispalili su u četvrtak gumene metke i upotrijebili vodene topove i suzavac da bi rastjerali demonstrante koji su se sukobili s njima i zapalili dva policijska punkta, naveli su očevici.

U protestima što su ih sazvale društvene mreže, protiv predsjednika Mubaraka, u Egiptu je do sada poginulo šestero ljudi, od kojih troje u Suezu i troje u Kairu, dok je najveća i najorganiziranija zabranjena opozicijska organizacija Muslimanska braća saopćila da podržava demonstrante i da će im se u petak pridružiti na demonstracijama.

Reagirajući na antivladine proteste u Egiptu, Sjedinjene Američke Države saopćile su u četvrtak uvečer da su oni prilika Mubaraku da pokaže kako je spreman saslušati građane i načiniti "neophodne" političke reforme, javio je Associated Press.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs nazvao je Mubaraka bliskim i važnim partnerom SAD-a, ali i naglasio da se Washington neće prikloniti nijednoj strani u sukobu. Dodao je kako SAD smatra da je egipatska vlada stabilna.