Svijet
0

Ekonomist: Kosovo još daleko od nezavisnosti

FENA
Kosovo je još daleko od nezavisnosti i Albanci strahuju da bi se pregovori mogli nastaviti i iduće godine, ocjenjuje danas britanski Ekonomist. Na Kosovu, podsjeća sedmičnik, mnoga dosadašnja obećanja nisu ispunjena pa kosovski Albanci strahuju da i zapadno obećanje o nezavisnosti neće biti ispunjeno.

Britanski list ističe da je malo vjerovatno da će sadašnja faza diplomatskih pregovora donijeti bilo kakvo rješenje za status Kosova i među Albancima vlada zabrinutost da bi se pregovori mogli nastaviti i iduće godine.

Neki albanski političari, podsjeća se, najavljuju da će poslije završetka ove faze pregovora, 10. decembra, jednostrano proglasiti nezavisnost, ali, ukazuje britanski sedmičnik, to će proglašenje biti bezvrijedno ako ga ne prizna dovoljan broj zemalja, prije svega Evropske unije.

Među zabrinutim liderima kosovskih Albanaca se, saznaje Ekonomist, ukazuje na primjer Bosne i Hercegovine iz 19. stoljeća, kada je 1878. godine upravu preuzela Austro-Ugarska, ali je Otomanska imperija zadržala suverenitet nad tom teritorijom.

Moguće je tako, primjećuje sedmičnik, da aktuelni pregovori dovedu samo do toga da Evropska unija preuzme upravu nad Kosovom od Ujedinjenih nacija, ali da pokrajina i dalje ostane pod suverenitetom Srbije. Barem, precizira list, narednih nekoliko godina.

Albanci očekuju da će pritisak velikih sila ići u tom pravcu. Srbija treba da zadrži suverenitet čak i ako Kosovo bude samostalno funkcioniralo,navodi list.

Lideri kosovskih Albanaca tvrde da to neće prihvatiti i u tom svjetlu britanski sedmičnik podsjeća da već postoji njihova nova oružana grupa.