Svijet
0

EK poziva na pripremu za posljedice klimatskih promjena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija objavila je u srijedu prijedlog budućih aktivnosti koje bi trebale pomoći Evropskoj uniji i državama članicama u borbi protiv klimatskih promjena koje bi, po posljednjim istraživanjima, mogle biti brže i ozbiljnije nego što se misli, saopćeno je iz Bruxellesa.

Klimatske promjene u idućih 50 godina imat će velike posljedice za važne gospodarske sektore kao što su poljoprivreda, energetika, promet, ekosustavi, turizam i zdravlje. Evropa ih neće izbjeći i mora se za njih pripremiti, upozorava Komisija.

"Ozbiljnost klimatskih promjena svake godine postaje sve veća i sve više uznemirujuća. Moramo naporno raditi kako bismo smanjili emisije CO2, ali čak i sa smanjenjima na koja smo se obvezali, određene klimatske promjene su neizbježne. Ključno je dakle da sada počnemo raditi s vladama, poslovnim svijetom i zajednicama kako bismo razvili sveobuhvatnu strategiju prilagođavanja za EU i prilagođavanje integrirali u ključne politike EU-a", rekao je evropski povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas.

Evropska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel upozorila je na posljedice klimatskih promjena za poljoprivredu.

"Evropska poljoprivreda osjetit će punu snagu klimatskih promjena. Želim da poljoprivrednici jasno shvate izazove s kojima će se suočiti i želim pokrenuti raspravu o specifičnim koracima kako bi im se pomoglo da se prilagode", kazala je.

Povjerenica za zdravstvo Androula Vassiliou skrenula je pozornost na posljedice klimatskih promjena za zdravlje.

"Zbog klimatskih promjena osobitu pozornost treba obratiti na jačanje praćenja ljudskog, životinjskog i biljnog zdravlja. Uz to, ključno je integriranje zdravstvenih akcijskih planova za ekstremne vremenske prilike u planiranje pripravnosti zdravstvenih vlasti. Moramo se pobrinuti i za praćenje posljedica klimatskih promjena na ranjive socijalne skupine. Međunarodna suradnja ključna je za ostvarivanje tih ciljeva", kazala je.

Povjerenik za ribarstvo Joe Borg upozorio je da će priobalna područja, u kojima živi gotovo polovica evropske populacije, biti prva na udaru klimatskih promjena.

"Moramo se pripremiti za suočavanje s izazovima koji dolaze, poput podizanja morske razine, poplavljivanja obala, utjecaja na turizam i luke i brodarstvo te ribarstvo", rekao je.

Bijela knjiga o borbi protiv klimatskih promjena okvir je u sklopu kojeg se EU i države članice mogu pripremiti za njihove posljedice, objašnjava EK.

Prva faza strategije trajat će do 2012. i postaviti temelje za pripremu obuhvatne strategije za prilagođavanje za razdoblje poslije 2013. Usredotočit će se na jačanje razumijevanja klimatskih promjena i moguće mjere za prilagođavanje te njihovo uključivanje u najvažnije evropske politike.

Većinu mjera morat će se provoditi na nacionalnoj i regionalnoj razini, a EU će u tome pružati potporu, osobito u prekograničnim pitanjima i politikama koje su jako integrirane na evropskoj razini, ističe Komisija.

Komisija je u srijedu predstavila i tri dokumenta za raspravu o pitanjima vode, mora i priobalja, poljoprivrede i zdravlja na osnovi okvira definiranog u Bijeloj knjizi.

Od predstojećih koraka Komisija je najavila osnivanje radne skupine za procjenu utjecaja i prilagođavanje klimatskim promjenama koju će činiti predstavnici država članica koji rade na nacionalnim i regionalnim programima prilagođavanja. Oni će se konsultirati s civilnim društvom i znanstvenom zajednicom, a pomagat će im tehničke radne skupine, naprimjer za poljoprivredu.

Do 2011., prenosi Hina, Komisija će također uspostaviti mehanizam za razmjenu informacija o posljedicama klimatskih promjena.