U Kairu sve mirno
0

Egipatske vlasti zabranile proteste i prijete hapšenjima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatska vlada je saopćila u srijedu da neće dozvoliti nikakve proteste i kako će demonstranti biti uhapšeni, javila je egipatska državna novinska agencija MENA.

"Nikakve provokativne pokrete ni protestno okupljanje ili organiziranje (protestnih) marševa i protesta neće biti dozvoljeno i odmah će biti poduzete pravne procedure i sudionici biti predani istražnim organima", saopćilo je egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi agencija Reuters.

U noći na srijedu i rano ujutro policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerala demonstrante sa centralnoga kairskog trga.

Na tisuće policajaca s posebnom opremom za razbijanje demonstracija i uz potporu oklopnih vozila mogu se sada vidjeti na prijestoničkim mostovima preko Nila, na važnijim raskrižjima i trgovima, kao i kod ključnim objekata poput zgrade državne televizije i sjedišta Mubarakove vladajuće Demokratske nacionalne stranke u centru Kaira, javlja agencija Associated Press.

Američka agencija navodi da je sada prijestolnica mirna i da nema znakova novih protesta.

U dvodnevnim demonstracijama četiri osobe - tri demonstranta i jedan policajac - ubijene su u okršajima s policijom koji su izbili u nekoliko egipatskih gradova.

U usrijedu je u bolnici preminuo Gharib Abdelaziz Abdellatif (45), istočno od Kaira u Suezu, dok su druga dva demonstranta u utorak ubijena gumenim mecima u Suezu, a policajac u Kairu, od udarca kamenom u glavu.

Inspirirani svrgavanjem i bijegom predsjednika Tunisa iz zemlje, oko 20.000 demonstranata sudjelovalo je u antivladinim demonstracijama u Egiptu i tražilo odlazak s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

Protesti su rezultat ogorčenosti Egipćana siromaštvom, korupcijom i represalijama u toj sjevernoafričkoj zemlji.