Danas nastavak
0

Egipat: Završen prvi dan predsjedničkih izbora

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Biračka mjesta, na kojima se u srijedu glasalo za kandidate za budućeg predsjednika Egipta, zatvorena su u cijeloj zemlji u 21 sat u srijedu, javila je egipatska televizija.

Ranije je Izborna komisija za jedan sat produžila glasanje zbog velikog odziva birača u večernjim satima, kada je prošla velika vrućina, izvještavaju ruske novinske agencije.

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će završen u četvrtak, koji je proglašen neradnim danom za sve državne službenike kako bi mogli da učestvuju na glasanju, javila je RIA Novosti.

U srijedu, od samog jutra na biračkim mjestima u svim prokrajinama formirani su dugački redovi, a prema izjavama posmatrača, odziv je bio veoma visok.

Itar-Tass navodi da je u cjelini prvo demokratsko iskustvo Egipćana u "formiranju druge republike" počelo u znaku nepravilnosti i sukobljavanja pristalica različitih kandidata.

Predveče se desio incident s jednim od kandidata, posljednjim premijerom epohe svrgnutog Hosnija Mubaraka, Ahmedom Šafikom, na koga je nasrnulo nekoliko desetina agresivno nastrojenih građana po njegovom glasanju na biračkom mjestu na istoku Kaira, gađajući ga kamenjem i obućom.

Kasnije se razjasnilo da su provokaciju izveli rođaci poginulih demonstranata tokom "revolucije 25. januara". Naknadno je Šafikov izborni štab za taj događaj optužio "Muslimansku braću" i omladinski pokret "6. april".

U mnogim oblastima Egipta sporovi o prednostima određenih kandidata prerastali su u tuče, navodi ruska državna agencija, dodajući da je bilo i pucnjave, koja je korištena češće za zastrašivanje pristalica protivkandidata.

France Presse je, pozivajući se na sigurnosne izvore, javio da je jedan policajac ubijen kada se umiješao u oružani sukob ispred jednog birališta u Kairu, između pristalica dva predsjednička kandidata.

Predsjednik Centralne izborne komisije Faruk Sultan priznao je da je bilo nepravilnosti koje su pravile pristalice praktično svih kandidata, dodajući da je niz žalbi već predat Glavnom tužilaštvu radi utvrđivanja činjenica.

Itar-Tass navodi da su "Muslimanska braća" aktivno kupovala glasove birača za 200 egipatskih funti (nešto više od 30 dolara) i prehrambenim proizovdima.

Nezavisni posmatrači povremeno su uočavali slučajeve nastavka agitovanja, što je kategorično zabranjeno zakonom.

Tokom dva dana više od 50 miliona Egipćana s pravom glasa biraju budućeg predsjednika među 13 kandidata.

Među kandidatima su pored Šafika, bivši šef diplomatije i generalni tajnik Arapske lige Amr Musa, kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi i nezavisni kandidat Abdel Moneim Abul Fotuh.

Glasanje se nastavlja u četvrtak a preliminarni rezultati treba da budu objavljeni do 28. maja. Međutim, ukoliko niko od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova, bit će održan drugi krug 16. i 17. juna.

Predsjedničkim izborima završava se prelazni period, koji je uslijedio poslije prošlogodišnje januarske pobune, koja je dovela do pada Mubaraka i predaje čitave vlasti vojnom rukovodstvu.

Vojne vlasti, koje su preuzele upravljanje državom nakon Mubaraka, obećale su da će predati vlast do 1. jula, čime će se okončati prelazni period.