Svijet
0

Egipat traži od Palestinaca da stave tačku na podjele

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipat je danas apelirao na sve palestinske frakcije da okončaju unutrašnje podjele u okviru pregovora o pomirenju, čiji je cilj da glavni rivali Hamas i Fatah oforme vladu nacionalnog jedinstva.

"Vaš narod jedva čeka da vidi početak vašeg jedinstva. Svi gledaju u vas i polažu nade u vas. Zato nemojte produžavati neslaganje i produbljivati podjele. Ujedinite redove da ostvarite nade svih u nezavisnu palestinsku državu", istakao je šef egipatske obavještajne službe general Omar Sulejman u izjavi prenesenoj preko televizije.

On je to rekao na dan kada se više od deset palestinskih organizacija okupilo u Kairu na dugo očekivanim pregovorima o ujedinjenju, prenose izraelski mediji izvještaje svjetskih agencija.

Nepovjerenje između islamističkog Hamasa i umjerenijeg Fataha je kulminiralo u unutrašnjem sukobu u pojasu Gaze juna 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad tim područjem na obali Sredozemnog mora Fatah od tada dominira samo Zapadnom obalom.

Sada se sve partije nadaju da će dijalog dovesti do formiranja vlade jedinstva, da će to doprinijeti obnovi pojasa Gaze nakon trosedmične ofanzive Izraela i da će otvoriti put predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Međutim, Hamas i Fatah imaju različite stavove o Izraelu, podsjeća Reuters. Hamasovci zadržavaju pravo da se bore protiv Izraela, a Fatah je odbacio nasilje i nada se da će kroz pregovore ostvariti cilj - stvaranje nezavisne palestinske države.

Na otvaranju pregovora Sulejman je izrazio nadu da će to "biti početak novog perioda koji će okončati podjelu koja suviše dugo traje", kako je rekao. "Vrijeme je došlo da okrenemo stranu jednom zauvijek", kazao je on predstavnicima palestinskih delegacija koji su se okupili u egipatskom obavještajnom štabu.

Zvaničnici Fataha kažu da se ne zna kakva vrsta vlade će proizaći iz pregovora, dok SAD i EU žele da u njoj budu tehnokrati. Izvori bliski Hamasu kažu da će pregovori potrajati.

Danas će biti formirano pet komiteta koji će se baviti različitim aspektima ujedinjenja, a počet će da rade 8. marta, najavio je Sulejman.