Svijet
0

Egipat: Sud naredio ponovno suđenje novinarima Al Jazeere

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Viši apelacioni sud u Egiptu danas je naložio ponovno suđenje trojici novinara Al Jazeere koji su osuđeni zbog navodnog pomaganja terorističkim organizacijama i širenja netačnih vijesti.

Sud je prihvatio žalbu sedmorice zatvorenih optuženika u slučaju, koja također uključuje 11 ostalih koji su još uvijek na slobodi, saopćeno je iz te institucije.

U srijedu je sud u Egiptu razmatrao žalbu na presudu novinarima Al Jazeere kao i prvostepeno suđenje, za koje se tvrdi da je provedeno s mnogo propusta, na čemu se žalba i bazira.

Trojici novinara su u junu 2014. godine izrečene zatvorske kazne. Peter Greste i Mohammed Fahmy su osuđeni na sedam, dok je Baher Mohammed osuđen na deset godina zatvorske kazne. 

Tri ostala dopisnika Al Jazeere, dva britanske i jedan holandske nacionalnosti, osuđeni su u odsustvu na po deset godina zatvorske kazne.

Egipatske vlasti uhapsile su i zatvorile Grestea, Fahmija i Mohammeda u decembru 2013. godine u Kairu i konfiskovale njihovu opremu.

Apele za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputile su Bijela kuća, britanski Foreign Office, Evropska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, kao i globalna i nacionalna udruženja novinara i organizacije koje se bave pravima slobode govora i medija. 

Egipatska vlada je uporno optuživala katarski medij za podršku svrgnutom predsjedniku Mohammedu Morsiju, što AlJazeera negira. 

Lokalne vlasti nerijetko kritikuju izvještavanje zapadnih medija o događajima u zemlji nakon svrgavanja Morsija.