Svijet
0

Egipat: Najteži napadi u posljednjih deset godina

NINA
Broj žrtava u eksplozijama koje su protekle noći potresle egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheikh, na Crvenom moru, a koji se trenutno kreće oko 65, i skoro 200 povrijeđenih, potvrđuje da je riječ o najkrvavijem napadu u toj zemlji u posljednjih deset godina.

Prema do sada prikupljenim informacijama i tvrdnjama lokalnih vlasti u Sharm el-Sheikhu i obližnjem mjestu Naama Bayu, eksplodirala su dva ili tri automobila bombe. Za sada se zna da jedan eksplodirao ispred hotela Ghazala Gardens u Naama Bayu, a drugi ispred kafeterije na staroj tržnici u Sharm el-Sheikhu.

Hotel Ghazala Gardens je potpuno uništen, a spasioci pokušavaju izvući preživjele iz ruševina.

Mediji prenose da se na ulicama luksuznih ljetovališta mogu vidjeti zastrašujuće slike: tijela poginulih i ranjeni, dok preživjeli, obuzeti panikom i pravom histerijom, kroz dim bježe preko ruševina tražeći sklonište.

Britanska agencija Reuters je prenijela, pozivajući se na policijske izvore, da među poginulima ima najviše Britanaca, Francuza, Španjolaca, Nizozemaca, ali i stanovnika Katara, Kuvajta i Egipta.

I među ranjenima ima dosta stranaca. Zasad se zna da je povrede zadobilo 13 Italijana, pet Britanaca, troje Španaca, a ima i Ukrajinaca, Rusa i Turaka.

Prema riječima spasilaca, među poginulima u eksploziji na tržnici ima najviše egipatskih radnika koji su se okupili u kafeteriji.

U povodu događaja u Sharm el-Sheikhu glavni sekretar UN-a Kofi Annan je osudio napade kamikaza i izrazio saučešće porodicama poginulih.

Osude stižu sa svih strana svijeta, uključujući i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, palestinske i iranske vlasti. I američka državna sekretarica Condoleezza Rice, koja se nalazi na turneji po Bliskom istoku, osudila je napade, dok su izraelske vlasti kao pomoć uputile u Egipat specijalnu policijsku jedinicu.

Pored toga što su odnijele veliki broj ljudskih žrtava, eksplozije će imati i negativan utjecaj na turizam, najunosniju privrednu granu u ovoj zemlji.

Egipat od turizma ostvaruje prihode od 6,6 milijardi dolara godišnje, a poslije piramida i Luxora, najatraktivnija su upravo luksuzna ljetovališta na Crvenom moru, u prvom redu Sharm el-Sheikh. Prošle godine Egipat je posjetilo 8,1 miliona turista.

Agencije su podsjetile da je u petak navečer snažna eksplozija odjeknula i u dijelu libanonske prijestolnice koju naseljavaju pretežno kršćani i to samo nekoliko sati nakon što je u Beirutu u iznenadnom posjetu boravila Condoleezza Rice.