Svijet
14

Egipat: Demonstranti proveli noć na ulicama

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Egipatski opoziconi demonstranti proveli su noć ispred predsjedničke palate u Kairu, nakon što su probili sigurnosni kordon i stigli do zidova palate.

Desetine hiljada ljudi okupile su se u ulicama nedaleko od palate nakon što je odbijen poziv predsjednika Mohameda Mursija na dijalog. Opozicija smatra da Mursi nije ponudio ustupke povodom odluke da proširi svoja ovlaštenja i održi referendum o nacrtu novog ustava.

Jedan visoki egipatski zvaničnik izjavio je kasnije da bi Mursi mogao da odgodi glasanje pod određenim uslovima. Vlasti su ranije najavile da će glasanje biti održano 15. decembra.

Mursijeve pristalice održale su svoj protest u Kairu i na sahrani čovjeka koji je poginuo u sukobima prije nekoliko dana obećale da će se osvetiti.

"Egipat je islamski, neće biti sekularan, neće biti liberalan", uzvikivali su okupljeni, prenio je BBC.

Glavni opozicioni pokret Nacionalni front za spasenje saopštio je da neće učestvovati u razgovorima sa Mursijem čije je održavanje predsjednik Egipta ponudio za danas.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i koordinator ovog pokreta Mohamed el Baradei pozvao je političke grupe da ne pristanu na dijalog sa Mursijem zbog njegove politike čvrste ruke i svršenog čina.

Još dvije opozicione grupe najavile su da će bojkotovati razgovore.

Predsjednik Mursi naljutio je svoje protivnike kada je u televizijskom govoru prije dva dana odbio da ukine sporni dekret i odgodi referendum.

Njegove islamističke pristalice smatraju da je dekret potreban da sudovi ne bi ometali neophodne reforme. Protivnici ove ideje smatraju da je nacrt ustava suviše brzo prošao raspravu u parlamentu i da ne štiti dovoljno demokratske, vjerske i građanske slobode, zbog čega se protive održavanju referenduma.