Inicijativa Njemačke
0

ECB odbacuje finansiranje pomoći Grčkoj

FENA
Evropska centralna banka (ECB) poručila je da se protivi prisiljavanju privatnih kreditora da sudjeluju u finansiranju pomoći Grčkoj, odbacujući time inicijativu Njemačke.

Na redovnoj konferenciji za novinstvo nakon objave odluke o visini kamatnjaka u eurozoni, predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet naznačio je da banka ne namjerava popustiti u tom pitanju.

Grčki podaci pokazali su jučer da su aktivnosti u privredi u prvom tromjesečju pale čak 5,5 posto, znatno oštrije no što se očekivalo. Time je potpirena nova sumnja u sposobnost Grčke da ostvari zacrtano smanjenje budžetskog manjka, dogovoreno u sklopu međunarodnog paketa pomoći.

Evropska unija sada razmatra novi paket pomoći za Atinu a izvori u eurozoni kazali su za Reuters da će ukupna vrijednost novog paketa iznositi oko 120 milijardi eura, pri čemu bi polovinu svote namaknuli Međunarodni monetarni fond (MMF) i EU, a drugu polovinu Grčka programom privatizacije, te privatni kreditori.

Modalitet uključivanja privatnih kreditora predmet je žestokog sporenja u eurozoni.

Tako je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble u ovosedmičnom pismu Trichetu, MMF-u i partnerima u eurozoni predložio zamjenu kojom bi privatni vlasnici grčkih državnih obveznica zamijenili te dužničke papire za nove, čime bi Grčka dobila dodatnih sedam godina vremena za povrat duga.

Agencije za rejting upozorile su da je takva zamjena možda neizvediva na dobrovoljnoj bazi, pri čemu je Moody's istaknuo da bi eventualna grčka objava insolventnosti pogodila i rejtinge Irske i Portugala, koji su također zatražili pomoć.

Njemačku inicijativu podupire nekoliko članica eurozone, uključujući Nizozemsku i Finsku.

ECB je, međutim, upozorio da u slučaju restrukturiranja grčkog duga neće prihvatati grčke obveznice kao kolateral, što bi moglo dodatno destabilizirati grčki bankovni sistem.

Jedan je izvor u eurozoni istaknuo da se ECB oštro usprotivio njemačkom prijedlogu na jednoj konferenciji sredinom sedmice. Konačnu će odluku o tom pitanju donijeti vlade i moguće je da i ostale članice prihvate njemački plan, upozorio je.

"Problem bi riješio značajan uspjeh tog prijedloga i sudjelovanje nedvosmislene većine vlasnika obveznica", naglasio je.