Nakon napda u Mumbaiju
0

Dvojica uhapšena, Pakistan u pripravnosti zbog lažnog poziva

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijska policija je u subotu saopćila da je uhapsila dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su napadačima odgovornim za nedavne napade u Mumbaiju osigurali kartice za mobitele.

Hapšenja su izvedena u petak u gradu Kolkata i privedeni se sada ispituju o SIM karticama koje su koristili islamski ekstremisti učesnici trodnevnih napada u Mumbaiju u kojima je poginulo najmanje 171 osoba, javio je Reuters pozivajući se na zamjenika šefa detektiva u tom gradu.

Ukoliko se dokaže njihova umiješanost, to će biti još jedan dokaz više u prilog sumnjama da su napadači, za koje indijske vlasti vjeruju da su došli iz Pakistana, imali saučesnike u Indiji.

Indijska policija je u februaru uhapsila indijskog državljanina Faima Ansarija i da je kod njega pronašla kartu Mumbaija s nekoliko podvučenih lokacija od kojih su neke bile mete napada koji su počeli 26. novembra, podsjeća Reuters.

Vojne snage susjednog Pakistana su od 28. novembra u visokom stepenu pripravnosti zbog telefonskog razgovora čovjeka, koji se predstavio kao indijski šef diplomatije Pranab Mukerjee, sa pakistanskim predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem.

Sljedeća 24 sata pakistanska ratna avijacija bila je u najvišem stepenu uzbune očekujući napad iz Indije, izjavili su za Reuters neimenovani diplomati potvrđujući tako današnje pisanje dnevnika "Dawn".

Isti čovjek pokušao je da telefonira i američkom državnom sekretaru Condoleezzi Rice, ali je bio osujećen zbog sprecifičnih provjera svih poziva upućenim visokim američkim državnim funkcionerima.

I Indija i Pakistan vode istragu da bi utvrdili odakle je poziv došao. Prema preliminarnim podacima pakistanske istrage, poziv je upućen iz New Delhija, ali je indijska strana rekla da je moguće da je u pitanju manipulacija.

Poslije incidenta uslijedila je veoma intenzivna međunarodna diplomatska aktivnost s ciljem da se spriječi eventualno izbijanje oružanog sukoba između Indije i Pakistana, tvrdi pakistanski list "Dawn" pozivajući se na neimenovane diplomatske, političke i sigurnosne zvaničnike.