Pierre Berge
0

Dvije kineske statue za Dalaj-lamu na Tibetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je osudila "političku ucjenu" Pierra Bergea (Pjer Berže) koji je izjavio da je spreman dati dvije kineske bronzane statue iz svoje kolecije u zamjenu za ljudska prava i povratak Dalaj-lame u Tibet, objavila je u utorak štampa.

"Političku ucjenu će odbaciti historija", izjavio je Jiang Kun, član Političke konsultativne konferencije kineskg naroda i potpredsjednik Kineskog udruženja folklornih umjetnosti, objavile su Pekinške vijesti i Pekinški omladinski list.

Predsjednik kulturnog udruženja iz Hong Konga Wang Quitong je kazao: "Prije 150 godina je bio požar i pljačka, a 150 godina kasnije dolazi ucjena. Ponašanje Pierra Bergea je jednostavno logika gangstera", kazao je on.

U ponedjeljak je francusko pravosuđe odbacilo zahtjev da se prekine prodaja dviju bronzanih glava, glave pacova i zeca iz Ljetne palače u Pekingu ukradenih 1860. Prodaja će biti obavljena u srijedu.

"Apsolutno sam spreman dati te dvije glave Kini, a sve što tražim zauzvrat jeste da Kina osigura ljudska prava, slobodu Tibetu i da primi natrag Dalaj-lamu", kazao je Pierre Berge.

Prodaja kolekcije koju su 50 godina skupljali modni kreator Yves Saint Laurent i Pierre Berge postala je od prve večeri aukcije u ponedjeljak najveća rasprodaja neke privatne kolekcije na svijetu, sa šest rekorda za djela modernih slikara.