Svijet
0

Dva početka ramazanskog posta u Iraku uz pojačane mjere sigurnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački šiiti i suniti počinju slaviti ramazan u dva različita dana, što pokazuje da se dvije najveće skupine u Iraku ne mogu dogovoriti ni o vjerskim blagdanima. Šiitski kler u hodočasničkom gradu Najafu objavio je u noći sa srijede na četvrtak da ramazanski post počinje u petak, prenosi DPA.

Početak ramazana ravna se prema pojavljivanju mladog mjeseca.

S vjerskim autoritetima u Najafu slažu se i pripadnici pokreta radikalnoga šiitskog propovjednika Muktade al-Sadra, koji su također petak proglasili službenim početkom ramazana.

Za razliku od njih, sunitski kler objavio je da je mladi mjesec već viđen u Iraku i da stoga ramazan počinje u četvrtak.

Istodobno su iračke snage sigurnosti još više pojačale mjere sigurnosti u Bagdadu i u ostatku zemlje, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

"Zapovjedili smo policiji da bude još pripravnija", rekao je za AFP dužnosnik ministarstva.

"Patrole su razmještene u brojnim četvrtima glavnoga grada. Dobile su zapovijed da nadziru sva sumnjiva okupljanja, kao i vozila parkirana na pločnicima", dodao je.

No usprkos pojačanim mjerama sigurnosti i umirujućim izjavama američkog zapovjedništva koje se nada mirnom ramazanu, stanovnici Bagdada boje se novog nasilja u mjesecu koji bi trebalo da bude obilježen željom za mirom i pomirenjem, prenosi AFP.