Svijet
0

Dva miliona KM za očuvanje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH

FENA
Vlada FBiH usvojila je Program raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH, a riječ je o sredstvima u iznosu od 1.982.794 KM, ostvarenim na temelju članarina i boravišnih taksi u turističkim zajednicama u prošloj godini.

Prilikom raspodjele sredstava vodilo se računa da bude zastupljeno što više općina, tako da su sredstva za 47 objekata raspodijeljena u 32 općine.

Tuzla, Livno i Jajce zastupljeni su s više objekata, s tim, kako je dogovoreno na prethodnoj sjednici Vlade, da sredstva budu ravnopravno raspoređena za sve sakralne i druge objekte.

Osam objekata nalazi se u Kantonu Sarajevo, od čega su tri javna (Spomen park Vraca, Velike Daire i digitalna zaštita i arhiviranje bh. štampe od 1866. do 2016.), jedan pravoslavni (Saborna crkva), dva katolička (Kulturno-povijesni institut Bosne Srebrene i Samostan Bezgrešne Kraljice Karmele) i dva islamska sakralna objekta (Vakufska bolnica Hastahana i Džamija Ferhadija).

U Unsko-sanskom kantonu sredstva će biti iskorištena za restauracije starih gradova u Ključu i Bosankoj krupi, te starog grada Ostrožca u Cazinu, dok će u Posavskom kantonu sredstva biti usmjerena za obnovu Male vijećnice u Odžaku.

U Zeničko-dobojskom kantonu sredstva će biti usmjerena za obnovu osam objekata, Bosansko-podrinjskom jedan objekt, a Hercegovačko neretvanskom kantonu za šest objekata (Velagićevina u Blagaju, Kajtazova kuća u Mostaru, Župna crkva u Čerinu kod Čitluka, Arheološki lokalitet Mravinjac u Konjicu, Franjevački samostan Rama – Šćit i Arheološki lokalitet Desilo – Hutovo blato, kod Čapljine).

U Zapadno-hercegovačkom kantonu bit će sanirano pet objekata.