Obračun u džungli
16

Duhovi prošlosti ponovo nad Kolumbijom: "Ako slijedite put Pabla Escobara, mi smo protiv vas""

B. H.
Ivan Mordisco (Foto: EPA-EFE)
Ivan Mordisco (Foto: EPA-EFE)
Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro naredio je hapšenje Ivana Mordisca, bivšeg vođe pobunjenika Revolucionarnih oružanih snaga (FARC) s kojima su prekinuti pregovori o prekidu vatre.

Petro je izrazio želju da ga živog uhvate i da odgovara pravdi.

"Želim da Ivana Mordisca uhvate živog, a ne ubiju. Navodno su me podržavali na predsjedničkim izborima 2022. Želim da se te tvrdnje razjasne", kazao je Petro.

Petro, bivši militant, podsjetio je sve da su prije 30 godina položili oružje i ispunili obećanje mira.

"Sada morate znati kako donositi odluke. Ili slijedite put Pabla Escobara, tada će vam se država suprotstaviti, ili odaberete put služenja narodu", poručio je Petro.

Ranije u srijedu, Mordisco se obratio vladi kazavši da "kada smo vas podržavali tokom kampanje, nismo bili dileri droge".

"On (Petro) je izdao nas, izdao je ljude koji su ga podržavali zbog svog progresivnog i mirovnog diskursa, danas promovira rat i kapitalizam. FARC je sklopio mir i vozač je nastavio posao. Sada ubija seljačke vođe, ubija narod i govori o revoluciji", dodao je bivši gerilski vođa.

Vlada je u utorak suspendovala bilateralni prekid vatre s pobunjeničkom skupinom u tri područja zemlje, nakon najnovijeg napada na autohtono stanovništvo u kolumbijskoj regiji Cauca, u kojem je prošlog vikenda ubijen lokalni vođa, a dvoje je ranjeno.

Bilo je nekoliko sukoba između grupe i vojske otkako je Petro odlučio prekinuti primirje. Petrova vlada je prošle godine započela mirovne pregovore s pobunjenicima proizašlim iz FARC-a koji se nisu pridržavali sporazuma potpisanog 2016. s većom grupom FARC-a.

U sklopu pregovora dvije su strane 17. oktobra proglasile bilateralni i privremeni prekid vatre, koji je u januaru produžen za šest mjeseci, do 15. jula.