Svijet
216

Državljani Njemačke imaju najvrednije pasoše na svijetu, BiH na 52. mjestu

Klix.ba
Najveću slobodu putovanja u svijetu imaju državljani Njemačke, čiji je pasoš izuzetno cijenjen. Građani te države ne trebaju vizu u čak 177 zemalja svijeta, pokazuju podaci konsultantske firme Henley & Partners. BiH se za 2016. godinu nalazi na 52. mjestu.

Godišnji izvještaji se prave na osnovu slobode putovanja za državljane određene zemlje. Kako se proces globalizacije širi uzimanje drugog ili trećeg državljanstva postaje sve popularnija opcija.

Međutim, uprkos globalizaciji i povećanoj mobilnosti i dalje postoje velike razlike kada je u pitanju sloboda putovanja za građane određenih zemalja, navodi se u izvještaju.

Nakon Njemačke, na listi zemalja čiji građani imaju velike slobode kada je u pitanju putovanje je Švedska, sa uspostavljenim bezviznim režimom sa 176 zemalja. Na trećem mjestu nalazi se nekoliko zemalja koje imaju bezvizni pristup u 175 zemalja svijeta, a to su Finska, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija.

BiH se nalazi na nezavidnom 52. mjestu, Hrvatska na 24. Srbija na 43, Makedonija na 45. Crna Gora na 47. dok je najbolje rangirana Slovenija na 12. mjestu.

Od arapskih zemalja najvredniji pasoš imaju državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji imaju bezvizni pristup u 122 zemlje svijeta.

Države čiji pasoši imaju najmanju vrijednost su Afganistan, Pakistan, Irak, Somalija, Sirija, Libija, Kosovo, Bangladeš i druge.