Fast fashion
0

Drugo lice mode: Radnici u fabrikama tekstila u Pakistanu protestuju

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Radnici u fabrikama tekstila u Karachiju u Pakistanu protestuju ispred kompanije Denim Clothing, koja proizvodi tekstil za poznate brendove u svijetu "brze mode".

Novinar Fawad Hazan snimio je okupljene kako drže transparente i skandiraju kako žele da im bude isplaćena minimalna plata te da imaju socijalno osiguranje i druga osnovna ljudska prava.

Policajci su pretukli i uhapsili 35 radnika koji su protestovali. Hazan je istakao kako Denim Clothing primjenjuje eksploatatorske prakse. Inače, ova kompanija snabdijeva H&M, Zaru i Levi's, neke od najpopularnijih modnih brendova.

"Ove tvornice su doslovno zatvori! Pogledajte kako izgledaju: bodljikave žice, rešetke, čuvari koji su naoružani do zuba, gvozdene kapije (koje se zatvaraju u slučaju požara, kako radnici ne bi ukrali proizvode). Sve izgleda poput zatvora", napisao je.

Pojam "brza moda" ("fast fashion") označava praksu modnih lanaca kojom podsvjesno žele natjerati kupce da u kratkom vremenskom roku kupuju što veći broj komada odjeće. Samim tim je hiperproizvodnja nezaobilazna, a u tom procesu najviše ispaštaju radnici u fabrikama tekstila.