Ukrajina
0

Drugi krug predsjedničkih izbora

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Ukrajini se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će građani novog šefa države birati između proruskog kandidata Viktora Janukoviča i pragmatičnog premijera Julije Timošenko.

Izbori se odvijaju u prilično napetoj atmosferi nakon što su oba kandidata razmijenila optužbe o namještanju glasova, a Timošenkova je zaprijetila protestima sličnim Narandžastoj revoluciji 2004. godine.

Pobjedu u prvom krugu odnio je proruski kandidat Viktor Janukovič, koga je podržalo preko 35 odsto glasača, a hiljade su došle na njegov završni miting.

Prije samo pet godina, Janukovič je bio optužen za krađu na predsjedničkim izborima, nakon čega je izbila Narandžasta revolucija. Na završnom mitingu je rekao da se revolucije neće ponoviti.

Zvijezda Narandžaste revolucije Julija Timošenko, za sada je daleko iza svog rivala, a popularnost iz doba revolucije sada je samo uspomena. U prvom krugu predsjedničkih izbora Timošenkova je osvojila 25 odsto glasova.

Ona je završnom mitingu podsjetila na vrijeme kada je njen protivnik bio optužen za krađu na izborima.

"Nama treba uvjerenje da niko neće da mijenja naš izbor, da niko neće moći da ga falsifikuje ili smanji. Najvažnije je kakvu zemlju želimo da gradimo, i kada govorimo o dva puta, treba da se usredsredimo na glavni princip demokratije - pravo ljudi da slobodno biraju vladu u svojoj zemlji", poručila je Timošenkova.

Prema mišljenju mnogih političara i eksperata ishod će umnogome zavisiti od toga ko će od dvoje protivkandidata uspjeti da privuče birače koji su u prvom krugu glasali za ostale kandidate sa najvećim brojem glasova.

Na izborima pravo glasa ima oko 37 miliona birača, a po zakonu, rezultati treba da budu objavljeni najkasnije 17. februara.