SITE
0

Drugi čovjek Al-Qaide ljut na Francusku i Baracka Obamu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Drugi čovjek Al-Qaide Ayman al-Zawahiri se ljuti na Francusku zbog njenog neprihvatanja islamske marame i kritizira američkog predsjednika Baracka Obamu kojeg smatra naklonjenim Izraelu, izvijestio je u utorak američki centar za nadzor islamističkih internetskih stranica SITE.
  • Francuska pretendira da bude laička zemlja dok je njeno srce puno mržnje prema muslimanima, odgovorio je vođa Al-Qaide na pitanje postavljeno na jednoj islamističkoj stranici o odnosu Francuske u vezi s islamskom maramom, prenosi AFP.

On je kazao da je Francuska tokom svoje povijesti "podržavala Židove u njihovim naporima da preuzmu kontrolu nad Palestinom, borila se protiv Arapa u Alžiru i "snabdjela Izrael nuklearnim reaktorom".

  • Francuska će platiti sve te zločine, upozorio je on.

SITE precizira da je ovo šesti Zawahirijev intervju na istoj islamističkoj stranici povezanoj s Al-Qaidom na kojoj je on tokom 90 minuta iznosio svoje stavove o mnogobrojnim pitanjima. On je kazao da je "Izrael zločin koji treba uništiti" i da muslimani neće nikada prihvatiti rješenje o izraelskoj i palestinskoj državi.

Što se tiče američkog predsjednika, on namjerava da stvori "palestinsku državu koja će djelovati kao ogranak izraelske obavještajne službe".

Zawahiri je kazao kako ne vidi razliku između politike Obame i njegovih prethodnika i nazvao ga "zločincem" i "lažljivcem".

Povodom Obaminog govora u junu u Kairu s ciljem da se poboljšaju odnosi između Zapada i muslimana, on je kazao da je američki predsjednik "pokušao da proda iluzije slabima i potlačenima".

Vođa Al-Qaide je ocijenio da se muslimani "ubijaju" zbog Obamine politike u Pakistanu i Afganistanu, potvrdivši da će islamistički borci nastaviti da se bore protiv "nevjernika" sve dok se oni ne povuku s islamske zemlje.